Dizaineri rada māla jumta dakstiņus - putnu mājas (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Klaas Kuiken

Vadoties pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas datiem, mūsdienās 55% populācijas mitinās pilsētās. Tā rezultātā arī dzīvniekiem ir jāpielāgojas urbanizācijai. Lai palīdzētu putnu populācijai pilsētās, dizaineri ir radījuši neparastas putnu mājas – jumtu dakstiņus.

Putni visbiežāk pilsētās sev rod ligzdas māju jumtos vai uz tiem, kā arī ēku fasādēs un bēniņos. Lai atvieglotu darbu putniem un vienlaikus neļautu tiem “izurbt” caurumus fasādēs, nīderlandiešu dizaineru apvienība “Klaas Kuiken” ir radījusi dakstiņus, kuros putniem ir iespējams vīt ligzdu. Neparastais māla veidojums ir piestiprināms pie jumta gluži kā dakstiņi – labojot jumtu, mājas saimnieki var pamīšus izkliedēt putnu mājas, tādējādi veicinot putnu populācijas pieaugumu. Savdabīgās putnu mājas būs daudz drošāka mājvieta mazajiem čivinātājiem nekā klasiskās putnu barotavas vai mājiņas kokos – uz jumtiem mazos putnus neapdraudēs kaķi, kas mēdz apēst putnu mazuļus.

Foto: Klaas Kuiken

Putnu mājas pamatne veidota no koka, bet starp to un jumta dakstiņu ir režģis, kas neļaus putniem izknābt dakstiņā caurumus un bojāt jumtu. Kad putnēni izauguši, putnu mājiņas var noņemt un iztīrīt. Līdzīgas putnu mājiņas ir sākuši veidot Turcijas māla meistari – arī tās funkcionēs gan kā vesels jumta dakstiņš, gan kā putnu mājiņa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hitit Terra (@hititterra) on

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu