Influenceres Elīnas Didrihsones apģērbu veikala skandāls: VID komentārs (10)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Veikals "Butterfly"
Veikals "Butterfly" Foto: TVNET

TVNET jau vēstīja, ka influenceres Elīnas Didrihsones apģērbu veikals "Butterfly" nonācis Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PATC) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) redzeslokā. Publiskojam VID komentāru.

"Butterfly" sortiments ir pieejams ne tikai veikalā Kr. Valdemāra ielā, Rīgā, bet arī internetveikalā. Tāpat uzņēmums aktīvi tirgo preces caur "Instagram", piesaistot pircēju uzmanību ar gaumīgi noformētiem īsajiem stāstiņiem jeb "story", kuros tiek reklamēti apģērbi.

Vairākas "Butterfly" pircējas vērsušas uzmanību uz to, ka nauda par pirkumu esot jāpārskaita uz fizisko personu, nevis uzņēmuma norēķinu kontu. 

Ažiotāžu izraisījušā Kristīnes Miljones "Facebook" ieraksta komentāros publiskoti ekrānuzņēmumi no uzņēmuma "Butterfly" sarakstēm ar klientēm, kuros atklājas vismaz četri fizisko personu konti, no kuriem divi reģistrēti Lietuvā. 

TVNET sazinājās ar VID, lūdzot komentēt, kas varētu būt par iemeslu vairākiem uzņēmuma kontiem. 

Lai arī Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir liegts publiski sniegt informāciju par konkrētu uzņēmumu vai personu, tajā skaitā, informāciju, kas iegūta veicot noteiktus kontroles pasākumus, VID piekrita sniegt plašu komentāru par e-komerciju un prasībām, kuras jāievēro kopumā.

Publiskojam nerediģētu VID komentāru:

"Uzņēmējs drīkst reģistrēt vairākus kontus, kuros ieskaitīt naudu par saņemto preci vai pakalpojumu, taču visiem šiem kontiem ir jābūt deklarētiem Valsts ieņēmumu dienestā (turpmāk – VID). Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 15.panta trešās daļas 9.punkts (spēkā no 28.11.2018.) nosaka pienākumu komercsabiedrībai, kooperatīvajai sabiedrībai un citai privāto tiesību juridiskajai personai deklarēt VID ārvalstīs atvērtos pieprasījuma noguldījumu kontus, kā arī ārvalstīs maksājumu iestādē vai elektroniskās naudas iestādē atvērtos maksājumu kontus, 30 dienu laikā pēc to atvēršanas. Proti, jādeklarē ārvalsts kredītiestādēs atvērtos norēķinu kontus (tajā skaitā Paypal), kā arī maksājumu sistēmās atvērtos maksājumu kontus (Paysera un citas). Kontus iespējams deklarēt EDS, nosūtot ziņojumu klientu apkalpošanas centram.

Papildu informējam ka, ja tīmekļa vietnē ir iespējams pasūtīt (arī rezervēt) un/vai apmaksāt preci vai pakalpojumu, tā jāreģistrē VID kā struktūrvienība. Tīmekļa vietni jāreģistrē kā struktūrvienību arī tādos gadījumos, ja tiek veikta cita veida darbība, no kuriem gūst ienākumus, piemēram, publicēti apmaksāti reklāmas banneri vai tamlīdzīgi.

Gadījumos, ja saimnieciskā darbība tiek veikta kādā tirdzniecības platformā (piemēram, www.ebay.com, www.etsy.com, www.ebay.de, www.amazon.com un tamlīdzīgi) vai sociālajos tīklos (piemēram, Facebook.com), kā struktūrvienību jāreģistrē konkrēta nodokļu maksātāja izveidotais profils/veikals tirdzniecības platformā vai sociālajā tīklā, piemēram (katrai tirdzniecības platformai ir savs formāts): www.etsy.com/shop/nosaukums, vai www.nosaukums.etsy.com, vai www.ebay.com/usr/nosaukums, vai www.ebay.com/sch/nosaukums, vai www.stores.ebay.com/nosaukums, vai www.facebook.com/pg/nosaukums/shop, kur “nosaukums” ir konkrēta nodokļu maksātāja profila nosaukums.

Atbilstoši likuma “Par nodokļiem un nodevām” (turpmāk – likums) 15.3 panta prasībām, nodokļu maksātājam, veicot saimniecisko darbību un piedāvājot preci vai pakalpojumu internetā, papildus Informācijas sabiedrības pakalpojumu likuma 4.panta pirmajā daļā noteiktajam, tīmekļa vietnē ir pienākums sniegt par sevi identificējošu informāciju.

Tādējādi juridiskai personai, veicot saimniecisko darbību un piedāvājot preci vai pakalpojumu internetā (tajā skaitā publicējot sludinājumus sludinājumu portālos), ir pienākums norādīt uzņēmumu (nosaukumu), reģistrācijas numuru un saimnieciskās darbības veikšanas faktisko adresi vai vietu (tīmekļa vietni, mobilo lietotni u.tml.), kontaktinformāciju, informāciju par licencēm (ja tādas ir nepieciešamas) un citu informāciju saskaņā ar Informācijas sabiedrības pakalpojumu likumu.

Savukārt fiziskai personai, veicot saimniecisko darbību un piedāvājot preci vai pakalpojumu internetā (tajā skaitā publicējot sludinājumus sludinājumu portālos),

ir pienākums norādīt vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu (pilns personas kods nav jānorāda) un saimnieciskās darbības veikšanas faktisko adresi vai vietu (tīmekļa vietni, mobilo lietotni u.tml., nav jānorāda deklarētā dzīvesvieta), kontaktinformāciju, informāciju par profesionālo kvalifikāciju apliecinošiem dokumentiem (ja tādi ir nepieciešami) un citu informāciju saskaņā ar Informācijas sabiedrības pakalpojumu likumu.

Būsim pateicīgi par jebkuru informāciju, kas varētu norādīt uz nodokļu un nodevu nenomaksas riskiem."

Informēt VID par iespējamiem pārkāpumiem var ikviens, rakstot uz parkapumi@vid.gov.lv

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu