Maskavas centrā sākta vēsturisku namu pārvietošana (17)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Maskavas centrā, kompresoru rūpnīcas "Borets" teritorijā, sākta vairāku vēsturisko namu pārvietošana, vēsta portāls "Newsru"

Namu mehāniska pārvietošana ir ārkārtīgi sarežģīts process, kas prasa nopietnu sagatavošanos un inovatīvus tehnoloģiskos risinājumus, lai darbs aizritētu bez liekiem misēkļiem. Nu ēkas pārvietošana norisinās Krievijas galvaspilsētā Maskavā, kur ar īpašu tehniku tiek pārceltas industriāla tipa celtnes. 

2018. gadā Maskavas pilsētas mantojuma komiteja nolēma saglabāt divas rūpnīcas ēkas un ūdenstorni, kas celti laikā no 1898. līdz 1899. gadam. Būves tiks pārceltas vien 100 metrus uz dienvidu pusi, kur tās tiks integrētas jaunu un modernu ēku kompleksā. Šeit atradīsies biroji, kultūras telpa un muzeji. Ēku pārvietošanu plāno pabeigt 2020. gada novembrī. Ēku pārvietošana projekta īstenotājiem ir izmaksājusi 550 miljonus rubļu jeb vairāk nekā sešus miljonus eiro.  

Maskavas centrā esošā kompresoru rūpnīca ir dibināta 1897. gadā un tās īpašnieks bija vācu tirgotājs Gustavs Lics. 2008. gadā rūpnīcu slēdza, bet tās īpašnieki ražošanu pārcēla uz Krasnodaru. Patlaban teritorija tiek revitalizēta - tās apkārtnē taps jauns daudzdzīvokļu komplekss un tehnoparks, kurā arī tiks integrētas vēsturiskās celtnes. 

Jāteic, ka šī nav pirmā reize Maskavas vēsturē, kad tiek pārceltas senas ēkas. Pēdējo reizi Maskavā vēsturiska celtne tika pārcelta 1979. gadā. Tolaik pārcēla senatnīgu jūgendstila biroja ēku par 33 metriem, lai tā neaizsegtu skatu uz laikraksta "Pravda" izdevniecību.

1979. gadā pārceltā biroju ēka
1979. gadā pārceltā biroju ēka Foto: Wikimedia Commons

Pagājušā gadsimta 30. un 40. gados Maskavā māju pārcelšana notika visai regulāri - tad pārvietoja nelielus koka namus tālāk no pilsētas centra, dažos gadījumos ēkas pat pārstūma kopā ar visiem to iedzīvotājiem. 

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu