Dzejas dienu laikā notiks Raiņa "cepiens"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Septembrī Raiņa un Aspazijas māja Raiņa un Dzejas dienu dzimšanas dienai veltīs divus pasākumus - zinātniekos lasījumus par Raiņa lugu "Uguns un nakts" un dzejnieka "cepienu", informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Grudule.

Pēc Grudules paustā, 7.septembrī plkst.18 notiks Raiņa "cepiena" brīvais mikrofons, kurā uzstāties ir aicināts ikviens interesents. Savukārt 11.septembrī plkst.17.30 paredzēti zinātniskie lasījumi, bet plkst.20 - "Raiņa cepiens ugunī un naktī", kurā Raini "cepinās" komiķi.

Zinātniskie lasījumi būs veltīti Raiņa lugas "Uguns un nakts" tapšanas gaitai, tulkojumiem un iestudējumiem. Ar priekšlasījumiem uzstāsies pētnieki Gundega Grīnuma, Jānis Zālītis, Zane Šiliņa, Astrīda Cīrule, Raimonds Ķirķis, ar performatīvu lasījumu - aktrise Guna Zariņa. Savukārt plkst.20 stāvizrādē uzstāsies komiķi Aiva Birbele, Maksims Trivaškevičs, Anete Konste un Katrīna Rudzīte.

Grudule uzsvēra, ka Rainis bija ne tikai politiķis, dzejnieks, dramaturgs, bet arī pazīstams satīriķis, kurš labprāt pasmējās par sava laika cilvēku vājībām. Viņa atzīmēja, ka Raiņa pirmais dzejoļu krājums bija "Apdziedāšanās dziesmas III vispārējiem latvju dziesmu svētkiem", ko "sakrājis Jāns Jasēnu Plikšis". Krājums iznāca 1889.gadā, pēc studiju beigšanas Pēterburgas universitātē.

Tomēr jau skolas un studiju laikā Rainis mēdza vākt kāzu apdziedāšanās dziesmas Jasmuižas apkārtnē, un, uzzinājis, ka šis tautasdziesmu žanrs ir iekļauts 1889.gada Dziesmu svētku repertuārā, Rainis nolēma radīt pats savas dainas un "pavilkt uz zoba" dalībniekus un, jo sevišķi, Dziesmu svētku rīkotājus, uzsvēra Memoriālo muzeju apvienības pārstāve.

Interese par humoru un satīru nezuda arī vēlāk, Rainis regulāri publicēja humoristiskus tekstus periodiskajos izdevumos,  kā arī sarakstīja komisko epu "Septiņi malēnieši". Savukārt, mūsdienās par vienu no satīras žanriem var uzskatīt tā saukto "cepienu", kas ir vairāku komiķu stāvizrāžu kopumus veltīts kādai personai.

"Rainis nodzīvojis tik piepildītu mūžu un atstājis aiz sevis tik daudz, ka nudien ir arī par ko pajokot. Tas gan nenozīmē, ka tādēļ Raini uztveram mazāk nopietni, vienkārši gribam atgādināt, ka Rainis bija apveltīts ar spēju paraudzīties uz pasauli arī no smieklīgās puses," pauda Grudule.

Gaidāmo pasākumu norisi atbalsta Dzejas dienas un ieeja tajos ir bez maksas, tomēr pasākumu apmeklētājiem iepriekš jāpiesaka sava dalība, rakstot uz e-pasta adresi "elvira.bloma@memorialiemuzeji.lv".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu