"Riga IFF" atklāšanā senākā Latvijas teritorijā tapusī spēlfilma

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
"Kur patiesība?!"
"Kur patiesība?!" Foto: publicitātes

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) atklāšanas notikumam par godu veidota kino koncerta pavadījumā 15. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace" demonstrēs senāko Latvijas teritorijā tapušo spēlfilmu "Kur patiesība?!".

Kā informē festivāla organizatori, oriģinālmūziku radījuši un koncertā to izpildīs mūziķi Artūrs Liepiņš un Jēkabs Nīmanis.

Klātienes apmeklējumam tirdzniecībā pieejamas vien 100 biļetes, savukārt savos ekrānos tiešsaistē skatītāji visā pasaulē koncertu varēs vērot bez maksas. Riga IFF norisināsies no 15. oktobra līdz 25. oktobrim, un drīzumā tirdzniecībā nonāks biļetes uz visiem festivāla seansiem.

Kā pavēstīja festivāla organizatori, 15. oktobra vakarā Riga IFF tiks atklāts ar kino koncertu, kas aizvedīs skatītājus 107 gadus senā pagātnē Uz skatuves mūziķi Liepiņš un Nīmanis izpildīs abu komponēto oriģinālmūziku, savukārt uz ekrāna tiks izrādīta nule restaurētā senākā saglabājusies Latvijas teritorijā uzņemtā spēlfilma - traģiskais mīlasstāsts "Kur patiesība?!".

1913. gadā Rīgā tika uzņemtas pirmās "kino drāmas", turklāt ne tikai ar vietējo, bet arī Berlīnes un Maskavas mākslinieku piedalīšanos, un "staru teātri" centās atbilst moderno laiku tehniskajām prasībām. Zālēs uzstādīja nesen izgudroto aparātu, kas novērsa bildes trīcēšanu, kā arī pasargāja no aizdegšanās, un dažviet jau pat "balto palagu" no stikla pērlītēm, lai panāktu attēla plastiskumu. No modes izgāja īsfilmas, kuru sinhronās skaņas nesējs bija gramofona plates. Mēmā kino balss tolaik bija atsevišķu mūziķu un veselu orķestru radītais dzīvais pavadījums, retāk - aktieru deklamācijas, norādīja festivāla organizatori.

Rīgā un Ventspilī uzņemtā mēmā filma "Kur patiesība?!" nonāca pie skatītājiem 1913. gadā, pateicoties producentam, kinoteātru īpašniekam, kinofilmu un kinotehnikas izplatītājam Zigfrīdam Mintusam.

Pēc festivāla organizatoru paustā, filmas scenārijs balstīts jurista, literāta un Pasaules ebreju kongresa idejas autora Ābrahama Šaikevica Šomera lugā "Uz jūras" un "Elisa salā", kas vairākkārt ekranizēta un iestudēta teātrī. Šis ir stāsts par ebreju bāreni, kura spiesta reģistrēties kā prostitūta, lai drīkstētu uzturēties pilsētā, kur mīt viņas mīļotais.

2020. gadā filmu restaurējusi studija "Locomotive Classics" pēc Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja iniciatīvas, ar Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansiālo atbalstu.

Kino koncertu tiešsaistē varēs noskatīties bez maksas visā pasaulē, kā arī iegādāties biļetes, lai kļūtu par mūzikas pirmatskaņojuma un filmas "Kur patiesība?!" restaurētās versijas pirmizrādes lieciniekiem klātienē - kinoteātrī "Splendid Palace", kuru atklāja desmit gadus pēc šīs filmas tapšanas.

Simts biļetes uz kino koncertu "Splendid Palace" Lielajā zālē 15. oktobra plkst.19 pieejamas festivāla mājaslapā "rigaiff.lv" par 15 eiro. Tuvojoties notikumam, festivāla mājaslapā un "Facebook" kontā tiks norādīta informācija par bezmaksas tiešraidi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu