Dubaijas otra augstākā torņa stagnācija: vai būvniecība atsāksies?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Dubaija ir slavena ar tās pasaulē augstāko celtni – 2009. gadā celto 828 metrus augsto debesskrāpi Burj Khalifa. Saprotams, ka šis tornis nepaliks augstākais mūžīgi – jau 2020. gada nogalē tika plānots pabeigt Džidas torni, kilometru augstu ēku. Lai Dubaija nezaudētu debesskrāpju sacensībās, tās plānos bija radīt jaunu augstāko ēku pasaulē.

Ar otras Dubaijas augstākās celtnes jeb ēkas “Dubai Creek” plāniem pasaule tika iepazīstināta 2016. gadā. Tolaik tika iecerēts šo milzu celtni prezentēt jau 2020. gada Expo izstādē, kurai šogad vajadzēja norisināties Dubaijā.

Lai Dubaijais jaunais tornis būtu ievērības cienīgs, tika paredzēts, ka tam ir jābūt vai nu Burj Khalifa augstumā, proti 828 metrus, vai arī augstākam – dažos ārzemju medijos pat izskanēja baumas, ka tornis varētu stiepties 1300 metru augstumā. Atšķirībā no Burj Khalifa debesskrāpja, kas ir teju vai vertikāla pilsēta, kurā ietilpst viesnīca, dzīvokļu korpuss, dažādu pakalpojumu centri, veikali un citu funkciju telpas, “Dubai Creek” būtu ļoti augsts skatu tornis vien ar divdesmit stāviem, vēsta arhitektūras portāls “B1M”. Pārsvarā tornis pildītu tādas pašas funkcijas kā Eifeļa tornis, taču līdz ar fenomenāliem un iespaidīgiem skatu laukumiem šeit atrastos arī vairāki restorāni un arī viesnīca. Kopumā projekta izmaksas ir viens miljards ASV dolāru.

Foto: AFP/SCANPIX

Kaut arī tik dārgas un milzīgas struktūras celtniecība var šķist gaužām bezjēdzīga, Dubaijas pašvaldībai ir divi diezgan pamatoti argumenti, kādēļ jaunajai tuksneša debesskrāpju pilsētai ir nepieciešams pasaulē augstākais tornis. Pirmkārt, ar tā palīdzību Dubaija saglabās savu pozīciju debesskrāpju sacensībās, proti, neraugoties uz faktu, ka Burj Khalifu draud gāzt no troņa būvniecības procesā esošais kilometru augstais Džidas tornis, tās vietā stātos jauna ēka, kas atrodas turpat Dubaijā. Otrkārt, jaunā celtne kļūtu par vēl vienu tūrisma apskates objektu. Ik gadu uz Dubaiju apmeklē 20 miljoni tūristu, kurus galvenokārt pievilina tieši superaugstie torņi, tādējādi papildinot Dubaijas kasi ar vidēji 30 miljardiem ASV dolāru, skaidro “B1M”. Milzīgie ienākumi no tūrisma nozares ir diezgan nopietns dzinējspēks Dubaijas pašvaldībai radīt jaunus un ambiciozus projektus.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Tiesa, ne viss izdodas kā iecerēts. Lai gan “Dubai Creek” skatu torņa pamati tika pabeigti 2018. gadā, šā gada aprīlī, līdz ar karantīnu Dubaijā, torņa būvniecība tika pārtraukta, vēsta britu tabloīds “Daily Mail”. Bažas par torņa nākotni saasināja arī fakts, ka līdz ar vīrusa Covid-19 pandēmiju strauji kritās naftas cenas un tūrisma nozarē sākās krīze. Kaut arī patlaban nav zināms, kad tiks atsākta Dubaijas skatu torņa celtniecība, tā attīstītāji, vietējais nekustamo īpašumu uzņēmums “Emaar Properties”, sola torni pabeigt līdz 2022. gadam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu