Leļļu teātrī Kārļa Vērdiņa poēmas "Dilles tante" skatuves versija

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Dilles tante"
"Dilles tante" Foto: publicitātes

Leļļu teātrī 11. oktobrī plkst.11 pirmizrādi piedzīvos dzejnieka Kārļa Vērdiņa poēmas "Dilles tante" skatuves versija, kas tapusi režisora Edgara Kaufelda vadībā.

Kā informē teātra pārstāve Rūta Petrauska, iestudējuma radošo komandu veido māksliniece Rebeka Lukošus, scenogrāfs Kristaps Kramiņš, mūzikas autors Jēkabs Nīmanis, gaismu mākslinieks Uldis Andersons un aktieri Dana Avotiņa-Lāce un Artūrs Putniņš.

Pēc teātra pārstāves paustā, Kaufelds ir Latvijas Leļļu teātra aktieris un režisors, kura darbība lielā mērā koncentrēta mūsdienu oriģinālliteratūras virzienā, ar panākumiem iestudējot izrādes pirmsskolas un skolas vecuma bērniem. Viņa pēdējā izrāde - "Puscilvēki" - nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai 2019./2020. gada sezonā kā gada izrāde bērniem.

Ieskicējot izrādes sižetu, teātrī norādīja, ka Dilles tante sevi uzskata par lielisku dzejnieci, bet viņas talantu neviens nenovērtē. Dilles tante katru dienu raujas rakstīt jaunus pantus. Galu galā pantu ir sakrājies daudz, un viņa neatlaidīgi cenšas kādu aplaimot ar savu brīnumaino daiļradi, bet nevienam viņas miesta iedzīvotājam nez kādēļ viņas panti nepatīk.

Iestudējot Vērdiņa poēmu, režisors kā izpētes un sarunu tematu izvēlējies radošumu un tā uztveri sabiedrībā. Kaufelds pavēstīja, ka, veidojot izrādi, radošā komanda daudz domājusi par mākslinieciskajām izpausmēm un tām nepieciešamo sabiedrības novērtējumu, meklējot atbildes uz tādiem jautājumiem, kā, piemēram, vai arī šobrīd mākslā eksistē kanoni, nosakot, kas ir labs vai kas ir slikts, vai atšķirīgās pašizpausmes tiek novērtētas un tām ir savs cienītājs, vai radošums vispār var būt nosodāms.

"Šo poēmu izspēlējam, akcentējot radošās izpausmes, saglabājot klātesošo radīšanas brīdi. Dilles tantes ekstravagantā darbība rosinās arī skatītājam būt radošākam un patiesākam savās domās un izpausmēs," atzīmēja Kaufelds.

Kārlis Vērdiņš.
Kārlis Vērdiņš. Foto: Ieva Čīka/LETA

Biļetes uz Lielās zāles izrādi nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Video: Dilles tante. Rainis. Kārlis Vērdiņš. Latvijas Leļļu teātris.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu