Kā slavenie brāļi Makdonaldi zaudēja savu vārdu

Burgeru balets
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Maikls Kītons filmā "Dibinātājs" ("The Founder")
Maikls Kītons filmā "Dibinātājs" ("The Founder") Foto: kadrs no filmas

Daudzi, kas atminas deviņdesmito gadu Latviju, trakos juku laikus pēc PSRS sabrukuma, noteikti atceras arī 1994. gadu, kad pašā Rīgas sirdī tika atklāts pirmais amerikāņu ātrās ēdināšanas restorāns "McDonald’s". Kāda ir šā restorāna vēsture, to noteikti zina retais. Filmā "Dibinātājs" ("The Founder"), kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā", šis stāsts tiek pavēstīts. Un tas ir neticams. 

Efektivitātes simfonija

Burgera radīšana tiek piedēvēta Vācijas pilsētai Hamburgai, bet "McDonald’s" izcelsme ir meklējama Amerikas Savienotajās Valstīs, kur divi brāļi Ričards un Moriss Makdonaldi 1937. gadā radīja pirmo "McDonald’s" konceptu. Sākumā "McDonald’s" piedāvāja 27 ēdienus, taču tad brāļi saprata, ka 80% gadījumu cilvēki tāpat izvēlas tikai trīs lietas - burgerus, kartupeļus un limonādi. 1948. gadā brāļi slēdza savu restorānu, lai to pārveidotu. 

Viņi radīja jaunu konceptu - burgeru pagatavošanas sistēmu, ko var nodēvēt par efektivitātes simfoniju, proti, saskaņotu darbību, kurā nav nekādu lieku kustību. 

Brāļi atteicās arī no drive-in idejas, bet izveidoja pašapkalpošanās restorānu. Virtuve kļuva līdzīga konveijeram, lai palielinātu apkalpošanas efektivitāti. Restorāna vārds atkal tika nomainīts uz vienkārši "McDonald's". Atjaunotais restorāns tika atvērts 1948. g. 12. decembrī

Filmā ir epizode, kurā brāļi uz tenisa korta zīmē dažādus virtuves izkārtojumus un vingrinās ar darbiniekiem iedomātu burgeru gatavošanā. "Burgeru balets," šo epizodi filmā raksturo Moriss Makdonalds, kuru atveido aktieris Džons Kerols Linčs (John Carroll Lynch). Savukārt šīs sistēmas izgudrotāju - Ričardu, filmā atveido amerikāņu aktieris Niks Ofermans (Nick Offerman).

Brāļi Makdonaldi
Brāļi Makdonaldi Foto: Kadrs no filmas

Restorāns kļuva arvien populārāks, brāļi turīgāki, un drīz notika mēģinājumi izveidot restorāna franšīzes, taču, būdami perfekcionisti, brāļi nespēja izsekot jaunatvērto restorānu kvalitātei, piedāvājumam un atteicās no idejas paplašināties.

Ceļojošais pārdevējs

Viss mainījās, kad kāds jau vairāk nekā piecdesmit gadus vecs ceļojošais dažādu lietu, tajā skaitā piena kokteiļu putojamo iekārtu pārdevējs vārdā Rejs Kroks (Ray Kroc) nolēma palīdzēt brāļiem. Filmā Kroku atveido lieliskais aktieris Maikls Kītons (Michael Keaton). Kroka iesaiste piešķīra Makdonaldu mazajai biznesa idejai pavisam citus apvāršņus. 

Būdams pārdevējs, Kroks izveidoja gan zīmolu ar zelta arkām, gan atvēra vairākus restorānus, kuri, pateicoties brāļu izstrādātajai koncepcijai, ātri iemantoja lielu popularitāti. 

Filmā diemžēl tiek atsegta arī skaudra patiesība par diviem radošiem, uzņēmīgiem prātiem, kuriem rūp ēdiena kvalitāte, zema cena, un par asinskāru uzņēmēju, kurš ar laiku pārņem varu un pats kļūst par topošās "McDonald’s" impērijas bosu. 

Kroks iegādājās tiesības izmantot nosaukumu "McDonald's", savukārt no brāļiem viņš atpirkās ar pāris miljoniem.

Filmas reklāmas rullītis.

Filma, kuras režisors ir Džons Lī Henkoks (John Lee Hancock), uz lielā ekrāna iznāca 2016. gada decembrī. Tā iekasēja aptuveni 24 miljonus dolāru, kas labākajā gadījumā atpelnīja tikai filmas budžetu. Blakus Kītonam filmā spēlē arī aktrise Laura Derna (Laura Dern), kas atveido Kroka pirmo sievu, no kuras viņš izšķīrās 1961. gadā, un Linda Kardelini (Linda Cardellini), kas atveido otro sievu.

Linda Kardelini filmā "Dibinātājs"
Linda Kardelini filmā "Dibinātājs" Foto: kadrs no filmas

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu