Valmierā Madaras Kvēpas fotogrāfiju izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Madara Kvēpa
Madara Kvēpa Foto: Ekrānuzņēmums

Valmieras teātra kafejnīcas galerijā atklāta mākslinieces Madaras Kvēpas (1995) fotogrāfiju izstāde "Skatiens", kurā izstādīta mākslinieces fotogrāfiju sērija, kas tapusi pēdējā gada laikā.

Fonds “Mākslai vajag telpu” turpina iesākto praksi sadarboties ar reģionālām institūcijām, nodrošinot tajās jauno mākslinieku izstādes, tādējādi veicinot laikmetīgās mākslas pieejamību Latvijas reģionu centros, kā arī sekmējot jauno un perspektīvo mākslinieku atpazīstamību visā Latvijā. 2019. gadā Talsu kinoteātrī tika organizēta Madaras Kvēpas gleznu izstāde “Krāsu atmiņa”, savukārt šonedēļ Madaras jaunākie mākslas darbi nonākuši Valmieras teātra kafejnīcas galerijā. Tā nomaina Jāņa Šneidera personālizstādi “Ārā” un izstāde “Skatiens” apmeklētājiem būs pieejama apskatei Valmieras teātra darbības laikā, tādēļ ieteicams sekot līdzi teātra repertuāram rudenī.

Izstādē vērojamas mākslinieces fotogrāfijas, kas tapušas dažādu gadalaiku posmos. Fotogrāfiju centrā, tāpat kā Madaras gleznās, ir daba. Lai arī sākotnēji māksliniece fotogrāfijas mākslu uztvērusi un izmantojusi kā izejmateriālu savai glezniecības praksei, vēlāk Madara sapratusi, ka fotogrāfija ir pašpietiekama izteiksme, kas ir viņas skatiena pagarinājums mākslas darba virsmā. Šajā pagarinājumā ir skaidri nolasāms mākslinieces-gleznotājas vērojums dabā un vidē. Neskatoties uz to, ka Madara paplašina savu mākslas izteiksmju krājumu, glezniecības elementi, motīvi vai raksturs ir tie, kas caurvij jaunapgūtās izteiksmes.

Madaras Kvēpas fotogrāfiju izstāde “Skatiens”
Madaras Kvēpas fotogrāfiju izstāde “Skatiens” Foto: publicitātes

Par mākslinieci

Madara Kvēpa pabeigusi Latvijas Mākslas akadēmiju glezniecības nodaļā, šobrīd turpat turpina studēt glezniecību maģistrantūrā. 2018. gadā piedalījās MVT Vasaras mājas projektā “Skaņai vajag mākslu”, kopā ar Intaru Busuli (mūzika) interpretējot Dainas Riņķes gleznu “Mūsu māja”. 2020. gadā februārī tika atklāta personālizstāde “Tulkojums” galerijā LOOK! (Rīga), kā arī šogad ir “SEB stipendija glezniecībā 2020 – Dienaskārtība” laureāte.

Foto: Izstādes “Daina Riņķe /Intars Busulis/Madara Kvēpa" atklāšana.

Izstāde pieejama skatītājiem Valmieras teātra kafejnīcas galerijā teātra izrāžu laikā, kad kafejnīca atvērta skatītājiem.

Ievērojot piesardzības pasākumus sabiedrības veselības drošības labad, izstāde netiks svinīgi atklāta ar atklāšanas svētkiem, tādēļ fonds piedāvā mākslinieces stāstījumu par mākslas darbu izstrādi un nozīmi mākslinieciskajā darbībā video formātā.

Video: Madara Kvēpa stāsta par izstādi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu