Foto ⟩ LNB atklāta Borisam Bērziņam veltīta izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Kristians Luhaers

No 8. oktobra Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 4. stāva mazajā galerijā skatāma izstāde “Boriss Bērziņš. Lapaspuses”. Tā veltīta mākslinieka Borisa Bērziņa (1930–2002) 90. jubilejai un iepazīstina ar neparastiem artefaktiem no viņa apjomīgā mantojuma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājumā. Aplūko foto no atklāšanas! 

Izstādē parādīti mākslinieka zīmējumi un skices grāmatās, žurnālos, uz reprodukcijām, skrejlapām, aploksnēm un citiem ikdienišķas informācijas un tekstu nesējiem.

Pašizpausme piezīmju veida zīmējumos māksliniekam palīdzēja attīstīt pēkšņi radušās iztēles ainas un idejas, tā bija daļa no viņa dzīves uztveres un kļuva par ieradumu mūža garumā. Darbi, bieži bez nosaukuma un datējuma, atspoguļo radošā procesa izpausmes, kas līdz šim izstādēs redzētas reti. Tie ir atjautīgi un spontāni zīmējumi, viegli ieskicējumi un tekstu pieraksti, kas ataino dzīves pētīšanā uztvertās smalkās un  reizēm arī ironiski ietonētās nianses.

Grāmatām B. Bērziņa dzīvē un daiļradē vienmēr bijusi liela loma – bērnībā ar aizrautību skatītas tēva atnestās mākslas grāmatas, pētīti, kopēti un jaunradīti sižeti, bieži savus uzmetumus vai pierakstus veicot turpat uz reprodukcijām vai  tekstu lappusēs.

Ar 2002. gada 1. februāra testamentu visus savus darbus B. Bērziņš novēlējis Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam. Miris 2002. gada 11. februārī. Apbedīts Rīgā, Pirmajos Meža kapos.

Izstāde apskatāma līdz 2021. gada 31. janvārim LNB darba laikā. Ieeja bez maksas.

Foto: LNB atklāta Borisam Bērziņam veltīta izstāde.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu