Eiropas augstākais debesskrāpis - Gazprom tornis (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Lai gan Eiropa neizceļas ar superaugstiem debesskrāpjiem, tomēr šajā kontinentā ir visai iespaidīgs skaits augstceltņu. Pērn būvniecība noslēdzās Eiropas augstākajam tornim – Lakhtas tornim Sanktpēterburgā.

Smailā pumpura formas debesskrāpja būvniecība tika pabeigta jau 2019. gada decembrī. Lakhtas centrs ir multifunkcionāla ēka, tomēr pamatā tā ir Krievijas gāzes uzņēmuma “Gazprom” galvenā mītne. Ne velti ēkai ir izvēlēta tik neparasta forma – tā imitē “Gazprom” logotipā attēloto liesmu.

Jau 2018. gadā, kad ēkas būvdarbi tikai tuvojās finālam, tā pārspēja Eiropas debesskrāpju rekordus, kļūstot par augstāko celtni  šajā pasaules daļā. “Gazprom” debesskrāpis stiepjas 462 metru augstumā, un tam ir 87 stāvi. Kopumā Krievijas torņa platība ir 400 000 kvadrātmetri.

Foto: Gazprom

Divas trešdaļas no torņa aizņem “Gazprom” biroji, kur strādā 8000 uzņēmuma darbinieki, pārējais ir komerctelpas. Lakhtas centrā ir ierīkots iespaidīgs skatu laukums 360 metru augstumā, no kura paveras neaizmirstams skats uz Somu līci, planetārijs, koncertzāle, amfiteātris, izglītības centrs un veikali.

Sanktpēterburgā runas par “Gazprom” torni sākās jau 2006. gadā, taču ēkas plānotāji saņēma krietnu sutu no vietējiem iedzīvotājiem. Sākotnēji tika plānots, ka modernā ēka taps samērā tuvu Sanktpēterburgas vecpilsētai, taču šī ideja saniknoja gan vietējos iedzīvotājus, gan arhitektūras nozares pārstāvjus.

Gazprom torņa celtniecība
Gazprom torņa celtniecība Foto: Gazprom

 Lieta tāda, ka Sanktpēterburgas vecpilsēta ir iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā un ir saudzējama vērtība. Modernas augstceltnes uzbūvēšana sabojātu senatnīgo ainavu. Pēc neskaitāmām debatēm un domstarpībām Sanktpēterburgas vecpilsēta tika iekļauta pasaules 100 apdraudēto vietu sarakstā, tāpēc “Gazprom” labprātīgi atmeta izredzētajai vietai ar roku. Uzņēmuma pārstāvji izvēlējās būvniecības vietu Lakhtas rajonā, kas atrodas vien astoņu kilometru attālumā no vecpilsētas. Ēkas būvniecība tika sākta 2012. gadā.

Foto: Gazprom

Lakhtas torņa celtniecībā ir izmantotas vairākas zaļās tehnoloģijas, kas padara šo ēku videi draudzīgāku – celtne ir saņēmusi prestižo LEED platīna sertifikātu. “Gazprom” ēkas izolācijai ir izmantota dubultā fasāde, kas efektīvāk samazina siltuma zudumus iekštelpās, kā arī neļauj telpām sakarst karstās vasaras dienās. Tāpat ēkā ir izvietoti infrasarkanie sildītāji, īpaši kustību detektori, kas mazina lieku elektrības un ūdens patēriņu, un īpaša ledus kondicionēšanas sistēma, proti, lai atvēsinātu telpas, ēkā ir izvietoti ledus ģeneratori – salīdzinot ar parastajiem elektriskajiem kondicionieriem, šī sistēma palīdz ietaupīt 13 000 rubļu jeb 140 eiro dienā. Lakhtas torņa celtniecībā arhitekti ir sadarbojušies ar Pasaules Dabas fondu un izstrādājuši īpašu ēkas apgaismojumu, kas attur putnus no ietriekšanās ēkas fasādē.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu