Britu fiziķis rada namu, kas pielāgosies īpašnieka noskaņojumam un laika apstākļiem (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

No skata tā līdzināsies viselementārākajai koka būdiņai, taču šī māja ir transformējama gluži kā izvelkamais ēdamgalds.

Savdabīgo namiņu ir izveidojis britu fiziķis Kaspars Šols, kurš nolēma uzcelt viegli transformējamu dārza mājiņu savai mātei. Fiziķa radītais modelis nekavējoties piesaistīja vēl nebijušu interesi no citu nozares speciālistu puses, kas lika autoram radikāli mainīt savu nodarbošanos un sākt pilnveidot universālo, pārveidojamo māju.

Iepriekš fiziķim Kasparam Šolam nebija nekāda sakara ar arhitektūru un dizainu, taču patlaban viņš ir ieguvis atpazīstamību visā pasaulē ar savas neparastās mājas dizainu. Pirms vairākiem gadiem fiziķis mātes vajadzībām uzcēla vasaras māju, kurā iedzert tēju ar draugiem, vērot mazbērnu teātra izrādes, gleznot un nodoties meditācijai.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Jau dažu mēnešu laikā māja tika uzbūvēta, un tā pamatīgi atšķīrās no ierastajām koka būdiņām. Šo māju bija iespējams sadalīt divās daļās, atsedzot vidusdaļu plašākam skatam.

Kopš pirmā prototipa izgatavošanas transformējamā māja ir vairākkārt uzlabota; pašreizējais modelis ir pilnībā piemērots pastāvīgai dzīvošanai, un tam ir arī dots nosaukums “Anna”.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Māja ir veidota no vairākiem karkasa slāņiem un atrodas uz lielas platformas. Gluži tāpat kā cilvēki ģērbjas atbilstoši laikapstākļiem, arī šo māju var pielāgot apstākļiem. Saulainās un siltās dienās māju var izvilkt pavisam vai pat atvērt vidējo daļu, savukārt ziemā un aukstos rudens vakaros mājas daļas sakļaut kopā. Kopumā ēkai ir četri rāmju līmeņi, kas ļauj izveidot četras dažādas konfigurācijas.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Pirmā konstrukcija darbojas kā parasta mini māja ar fiksētām sienām un logiem, bet otrā ļauj manuāli izstumt koka karkasu, lai pilnībā atbrīvotu centru un izveidotu āra atpūtas zonu. Trešā konstrukcijas daļa veido segtu terasi, bet ceturtajā pozīcijā var izveidot milzīgu terasi, pārvietojot mājas struktūras uz abiem sāniem. Tās var atbīdīt pilnībā vai daļēji paslēpt zem stikla daļām. Māja pārvietojas uz abām pusēm, tās rāmji ir novietoti uz bīdāmām sliedēm. Kad māja ir pārbīdīta, īpašnieks to nofiksē ar īpašu lielu fiksatoru, kas aprīkots ar atsperu sistēmu. Tāpat, apstājoties mājas daļai, nostrādās bremžu sistēma pašos bīdāmajos elementos, tādēļ māja pati nekur aizripot nevarēs. Arī vējainā laikā māja nepārvietosies, jo to noturēs īpaša tērauda enkuru sistēma.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Mājas nekustīgajā daļā ir ierīkota virtuve un vannasistaba, bet bēniņos - papildu guļamistaba. Mājas otrā pusē atrodas neliela viesistaba, ēdamistaba un galvenā guļamistaba.

Māja ir veidota tā, lai tajā varētu dzīvot visu gadu, – visi modeļi ir aprīkoti ar skaņas un siltumizolāciju. Tāpat mājas ir aprīkotas ar kamīniem vai krāsnīm, taču pēc klienta vēlmēm tiek uzstādīta arī elektriskā apkure, kā arī autonomas ierīces – saules paneļi, ierīces ūdens un atkritumu savākšanai, attīrīšanai un pārstrādei.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Mājokļa fasādei ir izvēlēta lapegles koksne, bet interjeram – bērzs.

Pārvietojamās mājas pamatmodelis kopā ar mēbelēm, virtuves un santehnikas iekārtām izmaksās 100 000 ASV dolāru.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu