TVNET studijā: interaktīva intervija ar dokumentālā trillera "Lēciens" autoriem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: TVNET

14. decembrī TVNET studijā notika interaktīva saruna ar dokumentālā trillera “Lēciens” autoriem. Tajā piedalījās režisore Giedre Žickīte, producents Uldis Cekulis un arī pats filmas galvenais varonis, šogad jau 90. dzimšanas dienu nosvinējušais Sims Kudirka. Skaties video ierakstā! 

Sarunu vadīs Toms Rātfelders, tās laikā varēs uzdot jautājumus visiem sarunas dalībniekiem, un to varēs izdarīt TVNET FB vietnē.

Aukstā kara dokumentālais trilleris “Lēciens” (The Jump) ir Lietuvas, Latvijas un Francijas kopražojums. Režisores Giedres Žickītes filma pasaules pirmizrādi piedzīvoja 9. oktobrī Varšavas starptautiskajā filmu festivāla konkursa programmā, iegūstot labākās dokumentālās filmas balvu. Varšava ir viens no 15 A klases kinofestivāliem pasaulē, un filma kvalificējas uz nomināciju Eiropas Kinoakadēmijas balvai. Kopš pirmizrādes “Lēciens” ir izrādīts jau desmit nozīmīgos starptautiskos festivālos - arī Romā, Jihlavā, Lībekā, Tallinā, Maskavā. Lielākajā ASV dokumentālo filmu festivālā “Doc NYC” “Lēciens” iekļuva skatītāju simpātiju desmitniekā.

Citāti no recenzijām

  • Agris Redovičs, Kino raksti: 

Izlaušanās no padomjzemes “maigā tvēriena” kļuvusi gandrīz vai par īpašu kino apakšžanru trilleros ar “aukstā kara” problemātiku. Bēg mākslinieki, baletdejotāji, mūziķi, zinātnieki, rakstnieki, sportisti, bēg dažādu rangu spiegi un diplomāti. Un, lūk, lietuviešu dokumentālistes Giedres Žickītes filmā bēg arī padomju zvejas kuģa radists Simas Kudirka, un saceļ gandrīz vai lielāku troksni, nekā visi minētie zinātnieki un rakstnieki kopā.

  • Kārlis Streips, Kino raksti: 

Noskatīties šo filmu arī citiem varu ieteikt ar abām paceltām rokām.

  • Kristīne Matīsa, KDi:

Dokumentālā filma kā aizraujošs un emocionāls piedzīvojums - tas tik bieži vis negadās, iesaku no sirds!

  • Zane Balčus, Kultūrzīmes: 

Lai cik saistošs būtu Kudirkas dzīvesstāsts, bez atbilstoša kinematogrāfiskā risinājuma tas neatstātu tādu iespaidu, kādu tai izdevies radīt. Filmai ir izsvērta dramaturģija, saistošs vizuālais un skaniskais risinājums, bet tās virsvērtība ir galvenais varonis Sims Kudirka - tik vitāls, emocionāli ekspresīvs, ar skaidru un nedaudz pašironisku skatu uz savu dzīvi.

Pirms 50 gadiem - 1970. gada 23. novembrī, Pateicības dienā - ASV krasta apsardze devās uz tikšanos ar padomju kuģi “Sovetskaja Litva”, kas bija noenkurojies pie Martasvinjardas salas krastiem. Mērķis bija divpusēja tikšanās, lai apspriestu zvejas tiesības Atlantijas okeānā. Kamēr sarunas ritēja pilnā sparā, Sims Kudirka izmisīgās brīvības alkās pārlēca uz amerikāņu kuģa “The Vigilant” (angļu val. - Modrais). Viņam par šausmām pēc septiņām stundām brīvībā amerikāņi pārbēdzēju izdeva Padomju Savienībai, izraisot pasaules mediju sašutumu, jo pārbēdzēju piekāva līdz bezsamaņai un arī viņa tālākā dzīve nesolīja nekādas cerības. Un tā tas būtu beidzies, ja vien kāds amerikāņu kuģa jūrnieks, pēc izcelsmes latvietis, nebūtu nākamajā dienā par šo incidentu pavēstījis ASV medijiem.

Aculiecinieku stāsti, unikāli arhīvu kadri un paša Sima Kudirkas dramatisko notikumu rekonstrukcijas, kuram šogad apritēja 90 gadu, veido dokumentālā trillera “Lēciens” sižetu, kas vedīs skatītāju aizraujošā kino piedzīvojumā.

Filmu iespējams noskatīties VFS platformā, Helio/Shortcut, Go3 un no 14. decembra - arī LMT Viedtelevīzijas klientiem.

10. decembrī filmas “Lēciens” pirmizrāde notika Maskavā, kur tā izvēlēta kā kinofestivāla ArtDocFest noslēguma filma, bet nedēļas nogalē G. Žickītes filmu demonstrēja Pērtas kino festivālā Austrālijā.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu