"Demo skapī" šonedēļ - "S O R E", Kristians Kalva un "June River"

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
"S O R E"
"S O R E" Foto: publicitātes

Pēc jauno mūziķu platformas - sadaļas "Demo skapis" atvēršanas, kas atjaunota ar Sabiedrības integrācijas fonda programmas atbalstu, katru nedēļu saņemam jaunus pieteikumus. Pēc nelielas pauzes atsākam pildīt šo rubriku ar jaunām dziesmām. Lūk, šīs nedēļas apkopojums.

S O R E "Solitude" 

2020. gada vasarā pie Latvijas muzikālā apvāršņa parādījusies jauna grupa ar nosaukumu "S O R E", kas laidusi klajā instrumentālu, atmosfērisku skaņdarbu "Solitude" (skaņdarba galaapstrāde - Ēriks Aišpurs). Šis ir grupas otrais singls pēc augustā iznākušās dziesmas "Starptelpa".

"Lai arī atšķirīgs no grupas debijas singla skanējuma, šis skaņdarbs turpina aicināt aizdomāties par ikvienam svarīgu tēmu – laiku sev," komentē grupa. "Vientulībai ne vienmēr jābūt sliktai parādībai, tā var būt arī produktīva. Tādēļ aicinām katru klausītāju uz brīdi nolikt malā visus ikdienas traucēkļus, baudīt mūziku un ievilkt elpu."

Grupas sastāvā darbojas trīs jaunieši - Kaspars Šīmanis, Ģirts Eglītis un Zintis Lākutis.

Audio: S O R E "Solitude".

Kristians Kalva un Simons Galsdorfs "Pluviophile & Borodin"

Divi jauni džeza mūziķi, kuri satikušies, studējot Hāgas Karaliskajā konservatorijā, Nīderlandē, - latviešu pianists Kristians Kalva un vācu pianists Simons Galsdorfs laiž klajā kompozīciju "Pluviophile & Borodin".

Kristians Kalva
Kristians Kalva Foto: Jānis Porietis

Abus vieno muzikālās idejas un vēlme eksperimentēt, radot jaunus skaņdarbus, to aranžijas un interpretācijas par melodijām, kur mākslinieki caur mūzikas prizmu cenšas klausītājiem vēstīt un nodot gan savas emocijas, sajūtas, gan arī dažādas pretrunas un idejas, kur robežas nepastāv. Kā duets Kristians un Simons spēlē kopā jau otro gadu, un zīmīgi, ka šī jau ir otrā kompozīcija, kas ierakstīta šādā sastāvā.

Ideja par kompozīcijas melodiju radās Kristianam. Mūziķis saka:

"Jau kādu laiku tā skanēja man galvā, un nereti pats pieķēru sevi dungojot to. Tā šķiet tik emocionāla, stāstoša, bet tajā pašā laikā vilina ar savu vienkāršību."

Kristians ir spēlējis šo skaņdarbu dažādās interpretācijās, sākot no oriģinālās mūzikas simfoniskajam orķestrim, līdz pat bigbenda aranžijai kopā ar Maestro Raimondu Paulu. Taču, atrodot sev tīkamākos akordus, mūziķis vēlējās skaņdarbu ierakstīt un pilnīgi no jauna radīja pats savu interpretāciju par šo tēmu. Galvenais mērķis bija spēlēt impulsīvi, lai nebūtu nekas samākslots, iepriekš izdomāta, šādā veidā parādot savas patiesās emocijas un izjūtas.

Kristians Kalva ir Latvijas jaunās paaudzes džeza trompetists. Studē Hāgas Karaliskajā konservatorijā, studējis Maltas mūzikas koledžā, guvis atzinību dažādos starptautiskos konkursos. Regulāri sadarbojas ar nozīmīgākajiem Latvijas orķestriem – Latvijas Radio bigbendu, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestri, kā arī uzstājies ārvalstu projektos - Beļģijā, Šveicē, Somijā, Vācijā, ASV, Spānijā u.c.

Noklausies skaņdarbu: "Pluviophile & Borodin".

June River "Lai deg!"

Debijas albumu ar anglisko nosaukumu laidis klajā folkroka mūziķis Jānis Andžāns, kas šobrīd pazīstams kā "June River". Andžāns plašāk pazīstams kā grupu “Wild” un “CrowMother” ģitārists. Mūziķis pagājušā gada nogalē izdeva debijas singlu “Mountain Dream”, kas bija klausāms arī Radio SWH raidījumā “Priekšnams”, kā arī šā gada novembrī prezentēja videoklipu dziesmai “The Lighthouse”. 

"June River"
"June River" Foto: publicitātes

Albumā iekļautas septiņas kompozīcijas, kas tapušas, iedvesmojoties no ceļojumiem dažādās pasaules vietās. 

"Dziesmas ir kā smilšu graudi manā guļammaisā - katrs no tiem nāk no kādas īpašas vietas. Viens no Islandes melnās pludmales, otrs - no kādas Šveices Alpu virsotnes, cits no Spānijas El Chorro klintīm. Beidzot esmu tos salasījis un apvienojis vienā albumā," iespaidos dalās mūziķis. 

Dziesmas ierakstītas un miksētas Kārļa Šteinmaņa ierakstu studijā "KS Records - Unity Audio".

"Ierakstu process bija viegls un patīkams. Ar Kārli sadarbojos jau daudzus gadus un saprotamies no pusvārda. Nevaru iedomāties labāku vietu, kur ierakstīt debijas albumu," atzīst Jānis.

Video: June River "The Lighthouse".

Noklausies albumu.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2020
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu