Saulkrastos atjauno unikālu un vēsturisku koka celtni (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Aleksandrs Kendenkovs/BDCC arhīvs

Vēsturiskā celtne Saulkrastos jeb Villa Gaida ir celta 1861. gadā. Arhitektūras šedevru laika zobs nebija saudzējis - ēka piedzīvojusi ugunsgrēku, apšaudes un aizmirstību, taču nu tā augšāmcēlusies no pīšļiem. 

Izbaudīt piejūras burvību un aizbēgt no ikdienas trokšņiem un steigas uz vietu, kur cieņpilna attieksme pret vēsturi savijas ar izsmalcinātu eleganci, – tāda ir Villa Gaida. Ēku kompleksu veido triju divstāvu koka māju kopums Saulkrastos, par kura pirmsākumiem liecības ir saglabājušās vismaz no 1861. gada. Katrai mājai ir dots skanīgs nosaukums – Lielā ēka jeb Nams, Klēts un Ielas māja.

Foto: Aleksandrs Kendenkovs/BDCC arhīvs

Savā pastāvēšanas laikā ēkas ir piedzīvojušas gan ugunsgrēku, gan Pirmā pasaules kara artilērijas lādiņu šāvienus, kuru pēdas tika atrastas Ielas mājas sienā.

Līdz karam ēkas bija vienstāva, bet Pirmās brīvvalsts laikā tika izbūvēts augšējais stāvs un izveidota ēka atpūtniekiem, savukārt padomju laikā – drošības struktūru atpūtas bāze. Līdz ar to pirms rekonstrukcija ēkas bija fiziski nolaistas un savu laiku nokalpojušas, par kādreizējo spozmi liecināja tikai apputējušas fotogrāfijas.

Foto: Aleksandrs Kendenkovs/BDCC arhīvs

Atsedzot esošās konstrukcijas, tika atklāts, cik ļoti nežēlīgs pret ēkām ir bijis laika zobs – daudzi nesošie elementi bija sapuvuši, ķirmju sagrauzti. Tas bija izšķirošais brīdis, lai saprastu, ka, strādājot pie šī projekta, jāapbruņojas ar pacietību. Sasniegtā rezultāta izcilība ir kļuvusi iespējama, tikai pateicoties pasūtītāja inteliģencei un arhitekta Ulda Bartkeviča aizrautīgajam sirdsdarbam daudzu gadu garumā, kad vienlīdz rūpīgi tika pārdomāts gan ēku koncepts, gan katra detaļa.

Foto: Aleksandrs Kendenkovs/BDCC arhīvs

2020. gadā ir pabeigts Nams, Klēts tuvojas savai noslēguma fāzei, bet Ielas māja atrodas izpētes stadijā.

Galvenais uzstādījums rekonstrukcijas un restaurācijas ietvaros – saglabāt ēku kādreizējo veidolu, tāpēc tika izmantotas arī senlaiku būvniecības metodes, piemēram, kaļķa apmetuma apdare interjerā.

Tāpat pilnībā saglabātas vecās kāpnes un nesošās iekšsienas. Īpaši jāatzīmē izsmalcinātais iekštelpu interjera dizains, kas, apvienojot Latvijā atrastas augstvērtīgi atjaunotas mēbeles vienuviet ar jaunām mūsdienīga dizaina mēbelēm, rada pārdomātu iekārtojumu un ekskluzīvu piejūras lauku atpūtas nama garu, piešķirot tam īpašu šarmu.

FOTO: Atjaunotais koka nams Saulkrastos

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu