Kosmisko kurkuļu burvis - gleznotājs Ivars Zaikins (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ivars Zaikins
Ivars Zaikins Foto: birkenfelds.lv

Pateicoties kādam mākslas kolekcionāram un mākslas galerijai "Birkenfelds", kas 2020. gadā sarīkojusi savdabīgā gleznotāja Ivara Zaikina (1942 – 2017) darbu izstādi, šā mākslinieka vārds un daiļrade piedzīvo renesansi. 

Kas bija šis sava ceļa gājējs, dīvaino kosmisko kurkuļu, zivju un putnu autors - tēlu, kas šodien nešaubīgi atpazīstami kā unikāla Zaikina firmas zīme? 

Ivars Zaikins
Ivars Zaikins Foto: Viestura Ignatana arhīvs

Mākslinieks dekorators, plakātists, gleznotājs Ivars Zaikins dzimis 1942. gadā. PSRS laikā strādājis par mākslinieku Latvijas Nacionālajā operā, Dailes teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī, Jaunajā Rīgas teātrī un citos.

Katrā kartona gabaliņā Zaikins saskatīja unikālu vērtību. Mazākā formātā iezīmēja vienu tēlu, bet lielākā jau veselu kompozīciju.

"Reizēm viņa atstātajā mantojumā redzam lielāku darbu ar vieglu zīmuļa rūtojumu. Tā autors bija iecerējis sadalīt lielu darbu, jo mazos darbiņus bija vieglāk pārdot. Šodien, kad sabiedrība ir atvērtāka pieņemt drosmīgas idejas, Ivara Zaikina darbi izskatās laikmetīgi, spilgti un tādi, kuros esošā labestība un dzīvesprieks neatstās vienaldzīgu nevienu," par Zaikina daiļradi, atklājot izstādi, teicis galerijas "Birkenfelds" vadītājs Toms Zvirbulis. 

"Pirmo reizi satiku Ivaru Zaikinu 1994. gadā. Galerijā Amatu ielā atsperīgi ienāca vīrietis gariem, gaišiem matiem, saulē iededzis un stilīgā zilā džinsu kostīmā ar spilgtu t-kreklu. Mana pirmā reakcija bija - "ārzemnieks!". Tā toreiz bija mana ikdienas publika Vecrīgā. Atskanēja "čau!", un tālākā runa latviešu valodā mani patiesi izbrīnīja. Turpmākos gados Zaikinu satiku bieži. Viņam bija savi paņēmieni, kā tirgot darbus, bet… galerijā ienāca tikai sasveicināties un parādīt dažas bildes, kuras gan nevarot pārdot, jo esot jau sarunātas kādai kundei. Vēlāk sāku saprast, ka tas bija viņa stils vai lepnība, man – tajā laikā jaunam galeristam parādīt, ka arī bez galerijas viņš pats, Zaikins, var labi pārdot savus darbus," atmiņās dalās Zvirbulis. 

Zaikins bija padomju laika mākslinieks, kļuvis pat par trīskārtēju komunistiskās prēmijas laureātu. Piedalījies izstādēs Maskavā, Pēterburgā, Odesā un citās PSRS pilsētās. Divas reizes piedalījies arī Tallinas mākslas biennālē. Strādājis un izstādījis darbus kopā ar tā laika zināmākajiem māksliniekiem no Latvijas, Baltijas un citām Savienības republikām.

Ivara Zaikina darbs
Ivara Zaikina darbs Foto: No privātas kolekcijas

Mainoties ģeopolitiskajai situācijai, 80. un 90. gadu mijā, Zaikina statuss mākslas aprindās Latvijā mainījās. Viņš tika nosaukts par Valsts drošības komitejas kolaborantu un ekskomunicēts no Latvijas mākslas vides - viņa darbus nepieņēma izstādēs, viņa vārdu nepieminēja mākslas izdevumos un neiekļāva mākslinieku grāmatās.

Zaikins turpināja gleznot savā izveidotajā glezniecības tehnikā ar saviem motīviem - jaucot uz pamata krāsas un pludinot tās kopā. 

Viņa darbu motīvs ir kosmiskas ainavas ar dažādiem radījumiem.

Zaikins gleznoja darbus citu pēc cita un tos arī pats pārdeva.

"Ivars Zaikins bija kolorīts tēls Rīgas mākslas scēnā. Viņu bieži varēja satikt Rīgas ielās, kopā ar vairākām gleznām. Tās Zaikins pārdeva saviem paziņām un tiem, kuri novērtēja viņa talantu. Savu radošo darbu Zaikins reklamēja pats un tā ieguva arvien jaunus klientus. Viņš bija izcils komunikators un spējīgs gan uzturēt sarunu, gan izklaidēt sarunu partneri, gan pārdot un kaulēties. Savas radošās karjeras laikā Zaikins spēja kļūt pazīstams kā personība un pārliecinoši ieņemt savu suverēno vietu Latvijas mākslas scēnā ar savu atpazīstamo gleznošanas stilu un motīviem," stāsta Zaikina mākslas cienītājs, kolekcionārs Viesturs Ignatans.

Ivars Zaikins Vecrīgā
Ivars Zaikins Vecrīgā Foto: Juris Zvirbulis

Līdz 2017. gadam Zaikins turpināja gleznot un regulāri pārdot savus darbus vairākiem kolekcionāriem. Pats Zaikins reiz teicis, ka varētu būt ap 30 000 gleznu, kuras ir pārdotas. Miris 2017. gada 10. jūnijā.

Zaikinu atceras arī viņa armijas biedrs  - gleznotājs Juris Zvirbulis: "Ikdienā Zaika (Ivars Zaikins) klunkurēja ar mākslas darbiņu tašu rokās pa Vecrīgas ieliņām, no vienas iestādes uz otru. Kaut kur nezināmā vietā, bija savs kaktiņš, bet adresi gan neteica. Sevī viņš bija liels mākslinieks, to jau viņš bija noskaidrojis. Ivars bija kluss un pieklājīgs, daudz nerunāja, bet vērīgi ieklausījās. Domāju, ka daudz strādāja, izkopdams savas dotības. Gleznās atspoguļodams tālas ilgas un skumjas. Reiz viņu, jau sirmgalvi, sastapu galerijā "Rīga" (Zaikina "birojs").

Pasēdējām pie baseina, raugoties, lai bilžu mape neieslīd baseinā, kamēr Ivars skaita naudu. "Īrei sanāks!" viņš saka. Iedeva man sava telefona numuru, bet nebija sazvanāms."

Zaikina darbi pārsvarā ir tapuši uz bieza vai plāna kartona loksnēm, kuras bieži bija kāda cita atstāti, nevajadzīgi atgriezumi. Viņš necentās sasniegt perfekciju noformējumā, taču reizēm bija ieguvis labu rāmi, un tad darbs izskatījās solīdi noformēts. Katrā kartona gabaliņā Ivars saskatīja savu vērtību. 

Zaikins pats par sevi ir teica tā: "Es strādāju nākotnei."

Nākotne ir pienākusi, un viņa darbi ar katru gadu kļūst arvien aktuālāki. 

Ivara Zaikina darbi galerijā "Birkenfelds" skatāmi šeit.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu