Industrija neizpratnē - kāpēc "Zelta globusam" nav nominēts nopietns seriāls par seksuālu vardarbību (6)

Mikaeila Koula atveido Arabelu seriālā "I May Destroy You" Foto: HBO
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Nedēļas sākumā izziņotas ikgadējās "Zelta globusa" (Golden Globes) nominācijas, kur ar vairākām nominācijām izcēlās filmu un televīzijas seriālu straumēšanas platformas "Netflix" melnbaltā drāma "Mank" un karaliskais seriāls "The Crown". Tiesa, kā allaž, sociālajos tīklos izskanējuši dažādi pārmetumi par viena vai otra seriāla nepamatotu ignorēšanu. Šoreiz šāds liktenis piemeklējis HBO un Mikaeilas Koulas (Michaela Coel) radīto seriālu "I May Destroy You" ("Es tevi varētu iznīcināt").

Daudzi ir neizpratnē - kāpēc pie divām nominācijām ir ticis salīdzinoši viduvējs "Netflix" seriāls "Emily in Paris" ("Emīlija Parīzē"), bet spēcīga, reālistiska drāma par seksuālu vardarbību "Es tevi varētu iznīcināt", kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā", atstāta bešā. 

Arī paša seriāla "Emīlija Parīzē" autore Debora Kopeikena (Deborah Copaken) paudusi neizpratni par šo faktu. "Es, protams, esmu patīkami satraukta par sava seriāla nominācijām," viņa raksta. "Taču manu prieku aizēno tas, ka Mikaeilas Koulas darbs nav novērtēts."

Atgādinām, ka jaunā ganiešu izcelsmes britu scenāriste un aktrise Mikaeila Koula radīja personisku stāstu, kas balstīts viņas pieredzē. 

Seriālā Koula atveido Arabelu, jaunu rakstnieci, kas mēģina sabalansēt izklaides ar darbu. Koula šajā seriāla startējusi kā autore, producente, scenāriste un aktrise. Viņa pati uzrakstījusi scenāriju visām pirmās sezonas divpadsmit sērijām. Kā režisors šim projektam piesaistīts brits Sems Milers (Sam Miller), kas iepriekš režisējis tādus seriālus kā "Luters", "Luke Cage" un "American Crime". 

Arabelas stāsts Koulai ir personisks, tas ir daļēji autobiogrāfisks, kur centrā ir seksuāla trauma. 

Jau pašā pirmajā sērijā, kurā iepazīstam jauno, talantīgo rakstnieci Arabelu, kura ieguvusi atpazīstamību ar tviterī publicētu darbu "Mileniāļa hronikas" ("Chronicles of a Fed-Up Millennial"), uzzinām, ka pēc trakulīgas nakts ballītes kādā klubā galvenā varone sazāļota un izvarota. 

Kādā intervijā Koula atklājusi, ka šis stāsts ņemts no pašas pieredzes 2016. gadā, un šī nepatīkamā pieredze iedvesmojusi radīt šo seriālu. 

Mikaeila Koula atveido Arabelu seriālā "I May Destroy You"
Mikaeila Koula atveido Arabelu seriālā "I May Destroy You" Foto: HBO/publicitātes

"Šis ir ne tikai mans mīļākais 2020. gada seriāls, bet mans visu laiku mīļākais," atzīst seriāla "Emīlija Parīzē" autore Kopeikena. "Tas pieskaras sarežģītajai izvarošanas tēmai, esmu arī pati tās upuris. Seriālā veiksmīgi sakausēts humors, patoss, emocijas - man tas bija jānoskatās divas reizes, lai saprastu, kā Koula to paveikusi."

Pirmajā sērijā notikusī seksuālā varmācība, kuru pati galvenā varone īsti neatceras, ir visas sezonas pamatakmens. Arabela mēģina atcerēties, restaurēt liktenīgās nakts notikumus, to palīdz arī viņas draugi - Terija (Weruche Opia) un Kvamī (Paapa Essiedu). Interesanti, ka ar katru sēriju Terijas un Kvamī varoņi atsedzas arvien niansētāk, ieskicējot melnādaino jauniešu ikdienu, problēmas un attiecības postbreksita Londonā.

Seksuālās vardarbības tēmu nedaudz aizēno šo afrobritu dzīvesveida atainojums - nemitīga apreibināšanās, tajā skaitā narkotisko vielu lietošana,

taču acīmredzot tas viss ņemts no Koulas pašas pieredzes, augot vienkāršā darbaļaužu ģimenē Austrumlondonā. Jāpiebilst, ka Koulas māte no Ganas uz Lielbritāniju emigrēja divdesmit gadu vecumā.

Seriālam nav lineāras struktūras, tas ik pa laikam atgriež skatītāju pagātnes notikumos, laikā, kad Arabela dzīvoja un rakstīja otro grāmatu Itālijā pie sava nedaudz sapņainā itāļu drauga un narkotiku dīlera Bjadžio (Marouane Zotti), kā arī pārceļas uz notikumiem nedaudz tālākā nākotnē. Lieliska ir seriālā dzirdamā mūzika, kas spilgti iezīmē laikmetu - šā gadu tūkstoša otro gadu desmitu. 

Mikaeila Koula atveido Arabelu seriālā "I May Destroy You"
Mikaeila Koula atveido Arabelu seriālā "I May Destroy You" Foto: HBO

Kopumā seriāls necentrējas uz liktenīgās nakts notikumu izmeklēšanu, detaļu noskaidrošanu, bet ar katru sēriju skatītājs drīzāk seko līdzi galvenās varones mēģinājumiem tikt galā ar šo traumu. Tas ir mēģinājums saprast, kādu ietekmi izvarošana atstāj uz cilvēku, viņa attiecībām, seksuālo dzīvi, cerībām un sapņiem.

Seriāls pirmizrādi HBO kanālā piedzīvoja 2020. gada 7. jūnijā.  

Seriāla reklāmas rullītis.

Atgādinām, ka "Zelta globusu" ceremoniju rīko Holivudas Ārzemju preses asociācija, kas arī izraugās uzvarētājus. Tādēļ, lai gan prestižāka par ASV Kinoaktieru ģildes (SAG) godalgām, "Zelta globusa" balvas nav precīzākais rādītājs prestižās "Oskara" balvas potenciālajiem laureātiem, tomēr zināmu priekšstatu par iespējamajiem uzvarētājiem tā ļauj gūt.

Tīna Feja un Eimija Polere
Tīna Feja un Eimija Polere Foto: Reuters/ScanPix

"Zelta globusa" ceremonijas vadītāju lomā atkal iejutīsies komiķes Tīna Feja (Tina Fey) un Eimija Polere (Amy Poehler).

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu