Itāļu arhitekts izstrādājis pop-up vakcināciju paviljonus (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Pagaidu vakcinācijas paviljonu vizualizācija
Pagaidu vakcinācijas paviljonu vizualizācija Foto: Stefano Boeri Architetti

Itāļu arhitekts Stefano Boeri ir izstrādājis pop-up vakcinācijas punktus, kurus 2021. gada pirmajos mēnešos Domeniko Arkuri, valsts īpašā komisāra Covid-19 ārkārtas situācijā, vadībā paredzēts izvietot aptuveni 1500 pilsētu laukumos visā Itālijā, lai palīdzētu apgādāt iedzīvotājus ar paredzētajām Pfizer vakcīnu devām.

Lai atvieglotu ātru paviljonu ieviešanu, apļveida pamatne un koka rāmis izstrādāts tā, lai tos varētu uzstādīt pēc iespējas ātrāk, vieglāk un lētāk. Karkasu apņem ūdensnecaurlaidīgs tekstilmateriāls, kas, kā apgalvo arhitekts, ir pilnībā pārstrādājams.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Projektēts sadarbībā ar konsultantu komandu, paviljons ir organizēts ap tā centru – tur atradīsies veselības aprūpes darbinieku zona, tostarp labierīcības, ģērbtuves un noliktavas. Lai mazinātu pagaidu paviljonu izvietošanas ietekmi uz apkārtējo vidi, arhitekts izstrādājis tos tā, lai tos varētu viegli demontēt un atkārtoti izmantot citviet. Turklāt, pateicoties uz jumta ierīkotiem saules paneļiem, paviljons ir enerģētiski pašpietiekams.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Interjerā telpas plānots atdalīt, izmantojot elastīgu tekstila sienu sistēmu, kas ir uzstādāma pēc līdzīgiem principiem, rada gaišumu un caurskatāmību, taču vienlaikus absorbē skaņu un nodrošina privātumu.

Vakcinācijas punktu izvietošanai vēsturiskajos pilsētu laukumos ir gan praktisks, gan simbolisks pamatojums. Itāļu publiskā dzīve lielākoties norisinās tur. Boeri uzdevums ir parūpēties, lai paviljoni būtu pieejami, komfortabli un kļūtu par vietu, ko sabiedrība uz laiku uzskata par daļu no viņu dzīves, lai kopīgi pieveiktu vīrusu.

Savukārt paviljona ārsienas un jumtu rotās lielas, sārtas prīmulas – agrās pavasara vēstneses, kas kā rāmuma un atjaunošanās simbols ļaus Itālijas vēsturiskajiem laukumiem uzziedēt no jauna.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Arhitekts tic, ka vakcinēšanās kļūs par pilsoniskās atbildības, rūpju un dzīves atjaunošanās apliecinājumu. Turklāt zieda grafiskais dizains tiks izmantots kā logo vakcinēšanās komunikācijas un izglītošanas kampaņai ar saukli “Ar ziedu Itālija atgriežas dzīvē”.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu