"Grēka" aktieris ir pārsteigts par mūsdienu jauniešu brīvdomīgo skatu uz homoseksualitāti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Nīls Patriks Heriss seriālā "It's a Sin"
Nīls Patriks Heriss seriālā "It's a Sin" Foto: HBO/publicitātes

Amerikāņu aktieris, producents, dziedātājs un režisors Nīls Patriks Heriss (Neil Patrick Harris) piedalījies "Just for Variety" raidierakstā, kurā komentējis savu neseno pieredzi, filmējoties HBO miniseriālā "Grēks" ("It’s a Sin").

Seriāls, kas skatāms "LMT Viedtelevīzijā", ir skaudrs piecu sēriju stāsts par mīlestību un draudzību, kāpumiem un kritumiem aizvadītā gadsimta astoņdesmito gadu sākuma AIDS pandēmijas laikā. Tas parādīts no jaunu geju skatpunkta, kuri, bēgot no provinces vienmuļības, nonāk Londonas krāšņajā dzīvē. 47 gadus vecais Heriss seriālā atveido vecāku homoseksuālu vīrieti, kurš kļūst par mentoru jaunajiem gejiem. 

Seriālu veidojis velsiešu kinorežisors, britu seriāla "Queer as Folk" autors Rasels Deiviss (Russell T. Davis), kuram prasmīgi ir izdevies apvienot humoru un drāmu, tieši viņš uzrunājis Herisu šai lomai. 

"Man piezvanīja Rasels un viņa parneris, producents, viņi man apstāstīja par seriāla ideju un ieminējās, ka seriālā ir varonis, kuru atveidot varētu tieši es," viņš stāsta podkāstā. "Teicu - jā, labprāt. Pagāja kāds laiks, un tad es jau biju Mančestrā, audzēju ūsas un mācījos britu akcentu."

Teju visi seriāla vīrieši arī reālajā dzīvē ir atklāti geji, tajā skaitā britu popgrupas "Years & Years" līderis Olijs Aleksandrs (Olly Alexander), kurš seriālā atveido vienu no galvenajām lomām.

Arī pats Heriss ir gejs, viņš "iznāca no skapja" pirms piecpadsmit gadiem, būdams jau 33 gadus vecs. Viņš ir pārsteigts, kā šodienas jaunieši uztver cilvēku seksualitāti. 

"Vīrieša seksualitātes uztveres spektrs ir pilnībā izmainījies, nepastāv vairs birku uzspiešana, stigmatizācija," viņš saka. "Es pazīstu vairākus divdesmitgadniekus, kuri nav geji, bet kuri ir eksperimentējuši ar savu seksualitāti. Tas nav nekas briesmīgs, tas ir interesanti. Viņiem bija interesanti. Tagad viņiem ir draudzenes, un šāda pieredze ar savu dzimumu viņus nedefinē - tas bija viens vakars, bija forši. Un man tas patīk."

"Grēks"
"Grēks"

Seriāls "Grēks" vēsta par draudzību un mīlestību laikā, kad pasaulē strauji attīstījās AIDS pandēmija. Sižeta centrā ir trīs jauni vīrieši, kuri ir pārcēlušies uz dzīvi Londonā un iepazīst megapoles spozmi, tostarp izbaudot arī lielpilsētas sniegtās geju brīvības plusus. Draugi kopā īrē dzīvokli ar nosaukumu "Rozā pils".

Astoņdesmitajos gados AIDS pandēmija un tās izraisītā krīze nodarīja lielu postu tā laika geju paaudzei (un pārsvarā tie vēl bija tikai zēni), izraisot daudzas nāves. Sekoja mēģinājumi pievērst varas iestāžu uzmanību pieaugošajai krīzei, ģimeņu un tuvāko draugu novēršanās no pandēmijas skartajiem. Geju klubu deju grīdas tukšojās, kamēr slimnīcas strauji pildījās ar AIDS slimniekiem, kuri tika uztverti kā spitālīgie. Apkārt valdīja neizpratne, dusmas, sazvērestības teorijas un mēģinājumi ierobežot šos vīriešus ar likumu.

Astoņdesmitajos gados antigejisks noskaņojums bija kļuvis par dominējošo – sensacionāli virsraksti un nežēlīgas slejas medijos bija tā laika ikdiena. Sabiedrība bija neiecietīga pret šiem vīriešiem, un vairums vēlējās, lai ar AIDS slimojošie geji būtu neredzami.

Bija ļoti maz mēģinājumu izprast šos cilvēkus. Vienlaikus "Grēks" ir arī stāsts par tiem, kurus skāra šī problēma, bet kuri izvēlējās neslēpties, un par viņu ģimenēm, kas, neskatoties uz sabiedrības spiedienu, tomēr turējās kopā un meklēja atbildi uz jautājumu “ko mēs varam darīt, lai šo situāciju mainītu?”.

Foto: HBO seriāls "Grēks" (It's a Sin).

Seriāla reklāmas rullītis. 

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu