Tokijā no betona uzbūvētas "peldošas" publiskās labierīcības (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Suppose Design Office

Japāņu arhitektu birojs "Suppose Design Office" blakus Sendagajas metro stacijai, kas atrodas netālu no Tokijas Olimpiskā stadiona, ir uzbūvējis “peldošu” monolītu betona publisko tualeti.

Celtne tapa kā publiska telpa ar kultūras aspektu pirms atliktajām Tokijas olimpiskajām spēlēm. Paredzēts, ka to olimpiādes laikā izmantos Kengo Kuma prejektētā Nacionālā stadiona apmeklētāji un tā kalpos pilsētai arī nākotnē.

“Suppose Design Office” dibinātājs Tanijiri Makoto, izvērtējot, kā radīt iespaidu arhitektoniski vienkāršā veidā, izvēlējies izmantot ēkas augstumu. Arhitekts vēlējās radīt neērtības sajūtu pilsētā, padarot betona gabalu, kas parasti ir masīvs un smagnējs, šķietami peldošu un gaisīgu, lai tādējādi objekts pats par sevi kļūtu par mākslas darbu.

Foto: Suppose Design Office

7,5 metrus augstais tualetes bloks ir vairāk nekā divas reizes augstāks par blakusesošo metro stacijas ieeju, kas apvienojumā ar monolītā betona fasādi to padara impozantu.

Betona sienas "karājas" 50 centimetrus virs zemes, un caur šo spraugu gaisma un gaiss iekļūst visā konstrukcijā.

Foto: Suppose Design Office

Pēc arhitekta ieceres betona masa un peldošais efekts tika apvienoti, lai radītu pretrunīgas sajūtas.

“Konstruējot telpu un rūpīgi veidojot attiecības, kas balstās pretrunās, piemēram, starp smagumu un vieglumu vai gaismu un tumsu, es centos saraut robežu starp pilsētu un arhitektūru un izveidot saistošu robežu, kur daba un arhitektūra savstarpēji atbalsojas,” sacījis Makoto.

Foto: Suppose Design Office

75 kvadrātmetru lielajā betona blokā var iekļūt pa eju, kas izgriezta uz metro stacijas pusi vērstajā fasādē. Tā ved uz centrālo zonu, kur atrodas izlietnes un nodalītas vīriešu un sieviešu tualetes.

Lai radītu viesmīlīgu izskatu, kabīnes ir izveidotas no koka paneļiem un izmantotas misiņa izkārtnes. Garš jumta logs, kas apņem visu bloku, apgaismo to no augšas.

Foto: Suppose Design Office

“Suppose Design Office” tualetes bloks ir jaunākais objekts no arhitektu projektēto sabiedrisko objektu sērijas, kas pēdējā laikā uzbūvēts Tokijā. Makoto uzskata, ka tā ir daļa no apzinātiem pilsētas centieniem uzlabot un atdzīvināt Tokiju pirms olimpiskajām spēlēm.

Foto: Suppose Design Office
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu