Rīgā par pusmiljonu top vasaras kultūras programma. Uzsvars uz garīgo veselību

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Agnese Logina
Agnese Logina Foto: Andrejs Strokins

Balsojums 4. marta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē noteicis konkrētu atbalstu kultūras nozarei Rīgā - konkursa programmai "Rīgas vasaras kultūras programma" piešķirts budžets 480 000 eur apmērā, informē Rīgas domes "Par!/Progresīvie" frakcijas deputāte, Kultūras komisijas līdzvadītāja Agnese Logina.

"Noteiktus pasākumus paredzēt nav iespējams, bet gaidām eksperimentus, drosmīgas idejas un izpausmes pilsētvidē un patiešām īsteni radošu pieeju pilsētas ielu, skvēru, laukumu un parku atdzīvināšanai," informē Logina.

Galvenie principi, radot ietvaru vasaras kultūras programmas konkursam, ir decentralizācija (lai kultūra notiktu ne tikai centrā, bet arī apkaimēs), racionāla pieejamo resursu izmantošana (piemēram, izmantojot Rīgā esošās estrādes, kultūras centriem piegulošās teritorijas), kā arī pēc iespējas pamatīgāks caurspīdīgums lemšanā par finansējuma sadali.

Šīs vasaras kultūras programma aptvers aptuveni astoņas nedēļas ilgu pasākumu programmu no jūnija beigām līdz augusta vidum.

"Viens no vasaras kultūras programmas virsuzdevumiem noteikti būs palīdzēt Rīgas iedzīvotājiem uzlabot garīgo veselību, jo pandēmija, kurā dzīvojam jau gadu, ir traumējusi mūsu mentālo veselību.

Kultūra un māksla tās dažādās izpausmēs var nodrošināt gan emocionālo, gan intelektuālo stimulāciju. Rīgas iedzīvotāju garīgā un emocionālā labsajūta ir viens no plānotās konkursa programmas fokusa punktiem," skaidro Logina.

Jaunā konkursa programma, kas paredzēta eksperimentiem, tajā pašā laikā tiks veidota tā, lai pasākumu laikā maksimāli izvairītos no drūzmēšanās riskiem. Un to var darīt, vai nu veidojot notikumus, kas nepaģēr drūzmēšanos (piemēram, mākslas objekti pilsētvidē, izstādes pilsētā, fotogrāfijas tukšos skatlogos), vai veidojot zibakciju veida notikumus, kas notiek pēkšņi, negaidīti un pārsteidzoši, piemēram, negaidīts piecu minūšu koncerts Centrālajā stacijā.

"Ļoti ceru, ka attīstīsies āra kinoteātra idejas apkaimēs. Latvijā objektīvu iemeslu dēļ situācija ar āra kino ir sarežģīta," komentē Logina. "Vasarās satumst vēlu, un sākt kino seansu nevar ātrāk par 22.30, jo gaismas gluži vienkārši līdz tam ir par daudz. Tas savukārt apgrūtina apmeklējumu tiem, kuriem ir pēc tam jābrauc garāks ceļš mājup ar sabiedrisko transportu. Tāpēc ceru, ka varbūt šogad redzēsim vairāk eksperimentālu āra kino seansu apkaimēs, ja izdosies atrast veidu, kā netraucēt citus iedzīvotājus. Bet nešaubos, ka viss ir iespējams."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu