Austrumu bloka arhitektūra: vēsturiskas viesnīcas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

No padomju konstruktīvisma līdz modernismam, no brutālisma līdz futūrismam - padomju laika arhitektūra ir pārpilna ar interesantiem objektiem un faktiem. Atskats uz padomju arhitektūras mantojumu – piecas vēsturiskas viesnīcas, kas definē ēru.

Viesnīca “InterContinental” (1971)

Bukareste, Rumānija

Foto: Wikimedia Commons

Ievērojamā ēka, kas slejas pašā Bukarestes centrā, ir Rumānijas galvaspilsētas modernā brutālisma arhitektūras ikona. 25 stāvu augstceltne bija pirmā piecu zvaigžņu viesnīca, kas tika uzcelta Rumānijā un vienlaikus bija arī augstākā ēka pilsētā. Tā tika iecerēta kā grezna atpūtas vieta tūristiem. Katrā no 257 viesnīcas guļamistabām ir balkons, no kura paveras atšķirīgi panorāmas skati pār Bukaresti. Viesnīcas modernisma interjeru veido smagnēji marmora un murāno stikla dekori, kā arī baltas itāļu valriekstu mēbeles.

Papildus ēkas ievērojamajam dizainam viesnīcas vēsturē ierakstās arī revolūcijas un pārmaiņu laiks. Tā kā viesnīca atradās pašā pilsētas centrā un nodrošināja plašu skatu uz pilsētu, tā kļuva par galveno ārvalstu preses bāzi Bukarestē 1989. gada Rumānijas revolūcijas laikā. Balkoni žurnālistiem deva iespēju pārredzēt protestu norisi. Laukums, kas atrodas pie viesnīcas, simbolizē pārmaiņu sākumu un ieņem nozīmīgu vietu pilsētas arhitektūras vēsturiskajā mantojumā.

Viesnīca “Kyjev”(1973)

Bratislava, Slovākija

Foto: Wikimedia Commons

1973. gadā celtā viesnīca “Kyjev” ir viens no drosmīgākajiem modernisma arhitektūras objektiem Bratislavā. Monolītā 16 stāvu betona konstrukcija ar 175 guļamistabām ir slovāku arhitekta Ivana Matušika darbs. Pirmajos viesnīcas darbības gados tajā galvenokārt mitinājās padomju valdības ierēdņi un ārzemju tūristi, kas baudīja greznu un bagātīgu retro interjeru.

2010. gadā ikoniskā viesnīca nonāca aizmirstībā un septiņus gadus netika izmantota. 2007. gadā ēkas īpašnieki plānoja to nojaukt, taču sabiedrības sašutuma dēļ atturējās. 2017. gadā viesnīca atkārtoti atvēra savas durvis un tika pārveidota par ielu mākslas šedevru. Bratislavas ielu mākslas festivāla ietvaros viesnīcas fasāde tika pārklāta ar lielu sienas gleznojumu. Optiskās ilūzijas gleznojums radīja gan pozitīvas, gan negatīvas reakcijas, apgalvojot, ka tā pazudina pilsētas modernisma mantojumu. Tomēr citi uzskatīja, ka sienas gleznojums viesnīcai piešķir otro elpu un ļāvis pārtapt par mūsdienu Bratislavas orientieri, nevis novārtā atstātu pagātnes palieku.

Viesnīca “Kosmoss” (1983)

Kišiņeva, Moldova

Foto: Wikimedia Commons

Cerību pilno, padomju kosmisko lidojumu laiku simbolizējot, Kišiņevas centrā slejas masīva augstceltne ar pamanāmu uzrakstu “cosmos”. Ēka tika uzbūvēta laika posmā no 1974. līdz 1983. gadam, un tolaik tā bija lielākā viesnīca valstī. 20 stāvu dzelzbetona konstrukcija var lepoties ar simetrisku fasādi, kas sastāv no trijstūrainiem konsolveida balkoniem, ekstravagantu marmora interjeru un pirmā stāva piebūvi, kur atrodas kazino.

Viesnīcas zelta gados – astoņdesmitajos, tā bija pārpildīta un pilnībā rezervēta. Padomju tūristi plūda uz Moldovu. Tas bija populārs tūristu galamērķis laikā, kad ceļojumu iespējas bija ierobežotas. Kad deviņdesmitajos gados krita komunistiskais režīms, viesnīca tika atstāta uz bankrota robežas un tika pārveidota par biroju ēku. Mūsdienās, kādreizējā Moldovas greznākā un lielākā viesnīca, nu ir kļuvusi par lētu un novecojušu 3 zvaigžņu naktsmītni.

Villa “Auska” (1979)

Palanga, Lietuva

Foto: Irmanto Gelūno/15min.lt

Piejūras kūrorts, ko vietējie iedzīvotāji sauc par “Brežņeva villu”, bija bijušā padomju līdera Leonīda Brežņeva iecienītākā vasaras atpūtas rezidence – un tas nav pārsteigums, jo “Auska” atrodas 22 hektāru lielā priežu mežā, vien pāris minūšu attālumā no Baltijas jūras. Ēka tika uzcelta 1979. gadā pēc arhitekta J. Šipaļa projekta. Lai arī askētiskajā eksterjerā dominē taisnas līnijas un ģeometriskas struktūras, greznajā interjerā ir daudz marmora, zelta, samta, rakstainu tapešu un greznu griestu.

Kūrorta ikoniskā iezīme ir iekštelpu sālsūdens peldbaseins, kuru ieskauj logi ar skatu uz mežu un apgaismo desmitiem apaļu lampu, kas karājas pie koka griestiem. Pašlaik bijušais Brežņeva patvērums darbojas kā viesnīca ar 28 numuriņiem un spa. 

“Interhotel” (1981)

Veliko Tarnova, Bulgārija

Foto: Wikimedia Commons

“Interhotel” Veliko Tarnovā ticis dēvēts par megalomanisku varoņdarbu, vienlaikus arī par vienu no neglītākajām viesnīcām pasaulē. Sociālistiskā laikmeta būve, kas uzcelta Jantras upes krastā, sastāv no vairākām ēkām, kas balansē uz betona kolonnām, lai iekļautos reljefā. To projektēja atpazīstams bulgāru arhitekts Nikola Nikolovs, kuram tika uzdots uzdevums pārveidot bijušās galvaspilsētas publiskās telpas. Šis modernisma arhitektūras objekts nebija no vieglākajiem uzdevumiem. Tā būvniecība tika uzsākta jau 1967. gadā, taču pagāja 14 gadi, pirms 1981. gadā tā tika atklāta, atzīmējot Bulgārijas valsts dibināšanas 1300. gadadienu.

Neskatoties uz tās vērienīgajiem pirmsākumiem, ēkas pašreizējais stāvoklis ir visai drūms. Lai arī viesnīca vēl joprojām darbojas, daļa tās ēku ir slēgtas vai pastāvīgi tiek remontētas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu