Aptuveni deviņus no katriem desmit sociālā tīkla "Facebook" izdzēstajiem ierakstiem par neatbilstošiem pasludinājis mākslīgais intelekts.

Laiku pa laikam dzirdamas viedokļu līderu sūdzības, kad kāds sociālais tīkls bez paskaidrojumiem dzēsis vienu vai otru ierakstu. Nupat tāds liktenis piemeklēja Jaunā Rīgas teātra māksliniecisko vadītāju Alvi Hermani, kura skaidrojumu par iepriekš publicētajiem teātra uzvedības noteikumiem "iznīcināja" Facebook.

Kamēr sabiedrībā uzvirmojusi sakāpināta diskusija par to, cik daudz cilvēks drīkst atļauties izrunāties publiskajā telpā un vai viedokļa cenzēšana ir pieļaujama, uz strīdu no malas bezkaislīgi noraugās mākslīgais intelekts. Tieši tā.

Pie vairuma ziņu izdzēšanas nav vainīgs kāds politiski vai personiski ieinteresēts cenzors, bet gan iepriekš definētas komandas izpildošs robots.

Varam puslīdz droši teikt, ka ar komunikāciju internetā jau noticis tas, par ko pirms gadu desmitiem brīdināja fantastikas romānu autori – mašīnas nosaka, ko cilvēki drīkst un nedrīkst runāt.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp