"Kalpones stāsta" jaunā sezona: vai Gileāda kritīs?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Godalgotā seriāla "Kalpones stāsts" ("The Handmaid’s Tale") faniem jauno sezonu nācās gaidīt veselus divus gadus. Aizkavēšanās iemesls bija ne tikai Covid-19 pandēmija, bet arī tas, ka ceturtā sezona būs grandiozāka par iepriekšējām, sola galvenās lomas tēlotāja un trīs sēriju režisore Elizabete Mosa.

Godalgotā seriāla "Kalpones stāsts" darbība norisinās ASV, kur pēc otrā pilsoņu kara reliģiskie fanātiķi izveido Gileādas republiku. Tobrīd pasaulē viena no lielākajām problēmām ir neauglība, un vairumam pāru ir grūtības ieņemt bērnu. Gileādā tiek izveidota šķiru sabiedrība, kuras spicē atrodas apvērsuma komandieru ģimenes. Tām tiek iedalītas "kalpones" - auglīgās sievietes, kurām piespiedu kārtā jāieņem un jādzemdē bērni. Apspiesto šķiru paklausība tiek panākta ar visskarbākajiem līdzekļiem.

2019. gadā iznākušās "Kalpones stāsta" trešās sezonas beigās Gileādā valdošā diktatūra nonāca vēl nepieredzētu satricinājumu priekšā - Zemfredai izdevās no teokrātiskās valsts uz demokrātisko Kanādu izdabūt vairākus desmitus bērnu, un turpat tika arestēts ietekmīgais Voterfordu pāris. Gileādas režīma dzīvotspēja beidzot šķita ļogāmies. Tādēļ saprotams, ka daudzus fanus sarūgtināja ziņas, ka turpinājumu nāksies gaidīt divus gadus.

Pērnā gada februārī "Kalpones stāsta" 4. sezonas filmēšana pilnā sparā ritēja Toronto, Kanādā. Taču tolaik Covid-19 pandēmija sāka pārņemt visu pasauli. Filmēšana tika pārtraukta līdz rudenim.

Zemfredas lomas tēlotāja Mosa, kura pirmoreiz stājās kameras otrā pusē, lika noprast - kas lēni nāk, tas labi nāk. "Daļēji tas ir tādēļ, ka šogad veidojam veidojam nozīmīgāku sezonu. Uzņemot seriālu, ieliekam tajā maksimumu un bieži mainām vidi," 2020.gada pavasarī izdevumam "Digital Spy" stāstīja Mosa. "Mēs nesēžam četrās sienās studijā, tāpēc tā patiešām būs būtiskāka sezona, un tas prasa vairāk laika."

Seriāla producents Brūss Millers sola, ka "Kalpones stāsta" jaunā sezona būšot pārsteigumu pilna. "Pat nemēģiniet uzminēt, kas notiks," viņš aprīlī sacīja portālam "IndieWire".

"Velti pūlēsieties. Jūs neuzminēsiet, kas notiks. Tāda ir šī seriāla pievilcība!"

"Tā ir diezgan traka sezona," raidījumā "Today" sacīja aktieris Bredlijs Vitfords, kurš atveido brīvdomīgo komandieri Džozefu Lorensu, kurš mēģina novērst karu starp Gileādu un Kanādu. "[Nika lomas tēlotājs] Makss Mingela teica, ka scenāristi esot kļuvuši draiskulīgi."

Jaunajā sezonā, kuras pirmās divas sērijas iznāca jau 28.aprīlī, būs tikai desmit sērijas, kaut arī iepriekšējās divas bija garākas - katrā pa 13 sērijām. Millers norādījis, ka "daži stāsta pavedieni vislabāk atšķetinās desmit sēriju formātā".

Foto: A.M.P.A.S./SIPA/A.M.P.A.S./SIPA/Scanpix

Trīs no tām veidojusi galvenās lomas tēlotāja Mosa, kurai tā bija pirmā pieredze režisores lomā. "Visvairāk es nervozēju par to, kādas būs manas kā režisores attiecības ar aktieriem," viņa atzīst. Filmu un televīzijas pasaulē nāvīgākais grēks, ko aktieris var pieļaut, ir mēģinājumi norādīt citam aktierim, kā tam būtu jāspēlē sava loma. Taču režisora darbs ir darīt tieši to.

"Beigu beigās tieši tas man šajā pieredzē patika vislabāk," atklāj Mosa.

Viņa atzīst, ka sākotnēji neesot plānojusi uzņemties tik daudz pienākumu, taču apstākļi likuši to darīt. "Vēl pirms Covid-19  tika izlemts, ka trešā sērija būs mana debija režijā. Bijām sākuši filmēšanu, bet tad nācās paņemt sešu mēnešu pārtraukumu. Kad atgriezāmies pie darba, es pēkšņi biju režisore arī astotajai un devītajai sērijai. Jo režisoru bieži vien vienkārši nebija uz vietas. Ja režisors bija aizbraucis un vairs negribēja atgriezties, pavadot divas nedēļas karantīnā, tad kādam bija šis darbs jāuzņemas," aktrise pagājušonedēļ stāstīja komiķa Džimija Falona šovā "The Tonight Show".

"Viņa ir šī seriāla radošais centrs," Mosu raksturo kolēģis Vitfords. 

Ceturtās sezonas kaceklis jeb tīzeris noslēdzas ar zīmīgu epizodi: Zemfreda jeb Džūna, kā viņu pazīst brīvajā pasaulē, sniedz liecību nezināma tribunāla vai izmeklēšanas komisijas priekšā. "Es pieprasu taisnīgumu," viņa saka. Vai tas nozīmē, ka varētu pienākt gals fanātiskajam Gileādas režīmam, kas viņas un pārējo sieviešu dzīves pārvērta murgā?

Rakstnieces Mārgaretas Atvudas romānā, uz kuru seriāls balstīts, neviens no sieviešu apspiešanas, spīdzināšanas un pazemošanas veidiem nav izdomāts - katram no tiem ir vēsturisks precedents un daļa pastāv vēl arī mūsdienās. Kaut arī nodarījumu reālistiskums un nemanāmās ieslīgšanas autoritārismā skatītājiem rada neomulību, pelēki-sarkanā krāsu palete, meistarīgā aktierspēle (īpaši var izcelt Zemfredas un Serēnas Voterfordas lomas) un nervu spriedzi uzturošie sižeta pavērsieni šim seriālam godam nopelnījuši vairākus "Zelta globusus" un "Emmy" balvas.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu