Pie VEF pils jauna instalācija - veltījums pandēmijas novārdzinātajai kultūrai

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Pie VEF pils jauna instalācija - veltījums pandēmijas novārdzinātajai kultūrai
Pie VEF pils jauna instalācija - veltījums pandēmijas novārdzinātajai kultūrai Foto: publicitātes

No 28. aprīļa līdz 16. maijam pie VEF Kultūras pils būs skatāma jauna instalācija, kas veltīta pandēmijas ierobežojumu nu jau vairāk nekā gadu postītajai un novārdzinātajai kultūras nozarei.

VEF Kultūras pils, kas pēc rekonstrukcijas savas durvis apmeklētājiem vēra 2017. gada nogalē, strauji un pārliecinoši pieteica sevi nozarē ar lielu skaitu organizēto pasākumu un jaunradīto pils zīmolu "VEF rīko", kas ietver sevī vairākus konceptuāli veidotus koncertu ciklus. 

VEF rūpnīcas un tās tradīciju tiešās mantinieces - VEF Kultūras pils lielākā vērtība vienmēr bijuši cilvēki - radošām idejām apveltīti un mūsdienīgi domājoši.

Arī smagajā pandēmijas laikā, kad vairums kultūras iestāžu ieslīgušas paralizējošajā dīkstāves režīmā, VEF Kultūras pils turpina paust ziņu par kultūras procesiem un atgādināt par nozares nepieciešamību visas sabiedrības veselīgā pastāvēšanā. 

Kopš marta vidus uz pils kāpnēm plašai publikai tika radītas un rādītas divas sabiedrībā lielu rezonansi izraisījušas instalācijas: pils radošās un tehniskās komandas kopīgi veidotā videoprojekcija "Diedzējam pavasari!" un objekts "Kultūras gaidīšanas pietura", kurā ikviens varēja pavadīt laiku, klausoties kvalitatīvu, VEF Kultūras pilī veidotu koncertu ierakstu bagātīgu izlasi. Tā kā diemžēl kultūras iestādes joprojām apmeklētājiem slēgtas, turpinoties kultūras dzīves normāla procesa ierobežojumiem, un kultūras klātienes baudīšanas brīdis iekštelpās vēl nav sagaidīts, pie pils fasādes tapusi vēl viena instalācija.

"Izmantojot VEF Kultūras pils scenogrāfijas krājumos esošus objektus, veidojam platformu procesam, kas var notikt pils ārpusē. Pārāk ilgu periodu kultūra bijusi atkarīga no pandēmijas ierobežojumiem, tāpēc atjaunojam kultūras neatkarību, izveidojot brīvo radošo izpausmju platformu ārtelpā. Pils uzvedumos izmantotās kāpnes jaunajā instalācijā var būt gan tribīne, gan koru vai mākslas darbu eksponēšanas podesti, gan skatuve, kur norises regulē luksofors.

Atšķirībā no valdības ieviestā, pandēmijas ierobežojumus regulējošā luksofora principa, mūsu luksoforā kultūrai regulāri iedegas zaļā gaisma, stimulējot, rosinot un aktivizējot kultūras dzīves izpausmes visdažādākajās formās. 

Kultūras neatkarība no pandēmijas – neierobežota platforma radošajam procesam," instalācijas ideju skaidro idejas autore, pils vadītāja Liene Kubiļus.

Instalācijā ietverts arī sens instruments, kas, saņemot pavasara un radošuma vakcīnu, ieguvis jaunu dzīvi un izpausmes iespējas, vienlaikus krāsainajiem ziediem simbolizējot sveicienu valsts neatkarības atjaunošanas svētkos. Blakus ziediem iestādīti arī daži garšaugi, lai divu nedēļu garumā, kamēr instalācija būs pieejama, mēs varētu novērot, vai garāmgājēji paņems līdzi kādu dēstu vēdera priekiem vai puķi skaistumam, vai tomēr novērtēs ideju un ļaus kultūras simbolam ziedēt, dzīvot un sagaidīt ražu – iespēju radīt un baudīt kultūras dzīvi iekštelpās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu