Raidījumam "Tutas lietas" uzradies nopietns konkurents

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Tapis bērnu raidījums ar Zanes Zustas radīto tēlu Ucipuci
Tapis bērnu raidījums ar Zanes Zustas radīto tēlu Ucipuci Foto: Jānis Romanovskis

Tapis jauns latviešu raidījums bērniem "Ucipuci" – interaktīvs, izglītojošs un izklaidējošs saturs skatītājiem vecumā no trīs līdz astoņiem gadiem. Raidījuma galvenie tēli – pūce Ucipuci un zēns Krišs – balstīti Zanes Zustas grāmatas "Ucipuci meklē mājas" motīvos, un to lomās iejutušies aktieri Līga Kausa un Oskars Florencs-Vīksne.

Pirmās sezonas deviņas sērijas radījuši apvienības "Wind Films" režisori Jānis Romanovskis un Juris Gogulis, tās ikviens no jebkuras vietas pasaulē varēs skatīties "LMT Viedtelevīzijā".

Raidījuma idejas un scenārija autore ir pūcītes tēla radītāja Zane Zusta. Raidījumā saspēle notiek starp zēnu Krišu un animētu rotaļu pūci Ucipuci. Kriša lomā iejuties aktieris Oskars Florencs-Vīksne, bet pūcītes balsi ieskaņojusi aktrise Līga Kausa. Katra ap astoņas minūtes garā sērija ir atklājumiem bagāts, izzinošs piedzīvojums Latvijas bērna acīm par plašo pasauli mums apkārt. Abi draugi dodas ceļojumos uz Vāciju, Austrāliju, Rumāniju, uzzina interesantus faktus, kā arī apgūst jaunas zināšanas, kas noderēs visiem bērniem, piemēram, kā lido lidmašīnas, kāpēc cilvēks aug vai kāpēc bojājas zobi.

Zane Zusta
Zane Zusta

"Radot raidījumu "Ucipuci", man kā autorei bija svarīgi saglabāt grāmatā iestrādātās pamatvērtības – izmantojot dialogus, vīt aizraujošus stāstus un interakciju ar bērnu, kas mazajam skatītājam sniedz sajūtu, ka raidījuma brīnišķīgie varoņi sarunājas tieši ar viņu un skatītājs ir daļa no ekrānā notiekošā," stāsta Zane Zusta, piebilstot, ka ir pateicīga visai raidījuma komandai par paveikto grandiozo darbu un doto iespēju Ucipuci atdzīvoties tik lieliskā kvalitātē uz ekrāna.

Košās Ucipuci ilustrācijas radījusi ilustratore Evija Timma-Novika un animators Jānis Zurģis, kurš arī tās ir atdzīvinājis raidījumā uz ekrāna. Ucipuci raidījums var lepoties ar skanīgu džinglu, ko radījis mūziķis Arnis Račinskis. Raidījumu kadrā iemūžinājuši operatori Ģirts Ceriņš un Jānis Romanovskis (arī montāžas režisors), skaņu operators Nauris Būda, bet skaņu apstrāde veikta studijā "Mute".

Pirmā sērija:

"Raidījums, ko veidojam kopā ar režisoru un horeogrāfu Juri Goguli, ir rūpīgi gatavota mūsu debija šajā žanrā. Kad LMT mūs uzrunāja Ucipuci idejas realizācijai, tas uzreiz likās interesanti un izaicinoši. Kopā apsverot iespējas, radās doma, ka reāls, dzīvs zēns jāapvieno ar animētu Ucipuci," par idejas tapšanas pirmsākumiem stāsta apvienības "Wind Films" režisors Jānis Romanovskis. Jānis kā divu dēlu tēvs atzīst, ka viņa puikas ar lielu nepacietību gaida jaunākos Ucipuci piedzīvojumus, jo bērniem ļoti trūkst radoša un iesaistoša, izzinoša satura latviešu valodā.

Tapis bērnu raidījums ar Zanes Zustas radīto tēlu Ucipuci
Tapis bērnu raidījums ar Zanes Zustas radīto tēlu Ucipuci Foto: publicitātes

"Bērna prāts ik uz soļa vēlas uzzināt un izzināt – kas ir zemestrīce, kā darbojas internets, kāpēc lietas notiek tā, kā notiek. Krišs un Ucipuci ir lieli palīgi jaunatklājumos, kas caur spēli un jautrību, sarunājoties ar skatītāju, atklāj līdz šim nezināmo un liek arī pašiem pildīt interaktīvus uzdevumus,” stāsta LMT viceprezidente un valdes locekle Laura Keršule. "Ar Ucipuci mēs ieinteresējam Latvijas pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērnus izzināt pasauli, tās uzbūvi un procesus, attīstām zinātkāri, ļaujam līdzdarboties un kopīgā piedzīvojumā iepazīt apkārt notiekošo. Komandas lielākais sasniegums ir šķietami sarežģītas tēmas izstāstīt bērniem saprotamā valodā," turpina Laura Keršule.

Zane Zusta

Zane Zusta (1982) ir latviešu autore, kuras bērnu grāmatas "Ucipuci meklē mājas" un "Ucipuci domā ārpus kastes" tikušas nominētas skaistāko grāmatu konkursā "Zelta ābele", Latvijas literatūras gada balvai, Jāņa Baltvilka balvai un iemantojušas popularitāti ne tikai Latvijā, bet arī Ķīnā, Lietuvā un Maķedonijā. Pērnā gada sākumā Ucipuci uz skatuves atdzīvojās Liepājas Leļļu teātrī, bet gada beigās – bērnu žurnālā ar tādu pašu nosaukumu.

Intervija ar Zani Zustu:

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu