Ko mikrobs pastāstītu cilvēkam, ja spētu runāt? (1)

Klajā nāk infektologa Dr. Raimonda Sīmaņa grāmata "Pasaule mikrobu acīm"
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Dr. Raimonds Sīmanis
Dr. Raimonds Sīmanis Foto: Agnese Zeltiņa

Apgāds "Mansards" izdod infektologa Dr. Raimonda Sīmaņa populārzinātnisko grāmatu "Pasaule mikrobu acīm".

Ko mikrobs pastāstītu cilvēkam, ja spētu runāt? Grāmatas “Pasaule mikrobu acīm. Kā mikrobu izdzīvošanas pieredze palīdz cilvēkiem” mērķis ir atklāt zināšanas, kas labāk ļautu orientēties mikrobu pasaulē un izprast dabā notiekošos procesus un pieņemt veselībai un dzīvībai izšķirošus lēmumus. Grāmatas autors Dr. Raimonds Sīmanis ir ārsts infektologs, medicīnas zinātņu doktors. Grāmatas ilustrācijas veidojis Arvils Linde.

Grāmatas galvenie varoņi ir Arhejs AMi un baktērija BaMi, kuri sarunājas ar cilvēku Robertu. Ne tikai sarunājas, bet arī palīdz viņam pārdzīvot koronavīrusa un veselu trīs baktēriju ierosinātās infekcijas slimības. Tās ir tik smagas, ka Roberts gandrīz nomirst. Tomēr viņam ir lemts izdzīvot, pateicoties ārstu zināšanām un pieredzei, kā arī sievas Annas mikrobiomam. Izlasot šo stāstu, jums būs iespēja redzēt cilvēku pasauli no mikrobu skatpunkta, kā arī iejusties Covid-19 slimnieka ādā, neriskējot ar savu veselību un dzīvību. Mēs esam pieraduši pasauli skatīt no sava skatupunkta, bet, ja arheji un baktērijas ir spējušas izdzīvot uz pasaules miljardiem gadu, vai nebūtu vērts viņos ieklausīties?

“Pasaule mikrobu acīm”
“Pasaule mikrobu acīm” Foto: publicitātes

Zinātnieku un mediķu atsauksmes par grāmatu

"Grāmatas autors īstajā brīdī piedāvā aizraujošu stāstu par arhejiem, baktērijām, vīrusiem un citām būtnēm, ar kurām mēs, cilvēki, dalām vienu dzīves telpu. Tēlainais, viegli uztveramais, rotaļīgais un tajā pašā laikā nopietnais un pētījumos balstītais mūsdienīgais stāsts ikvienam, kurš to būs izlasījis, ļaus daudz brīvāk un pārliecinošāk orientēties mūsu attiecībās ar mikrobu pasauli un vispārējā apjukuma laikmetā droši stāties pretī viltus ziņām, lai kopīgiem spēkiem drīz un ar iespējami nelieliem zaudējumiem mēs visi atgrieztos dzīvē drošākā pasaulē. “Pasaule mikrobu acīm” ir viena no pašām būtiskākajām pandēmijas laika populārzinātniskajām grāmatām veselības jomā, un esmu pārliecināts, ka tā saistīs lasītāju uzmanību gan Latvijā, gan ārzemēs," raksta Valdis Pīrāgs, endokrinologs un internists, Latvijas Universitātes profesors Medicīnas fakultātes Internās medicīnas katedrā, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis.

"Lasot vienkāršā valodā sarakstīto grāmatu, beidzot var saprast likumsakarības – kāpēc mūsu pasauli piemeklējusi šī Covid-19 "liksta" un kā cilvēce no tās var izkļūt. Izprotot mums, cilvēkiem, neredzamo mikropasauli un to, kā tā darbojas mums visapkārt un var mums palīdzēt, beidzot jebkurš – gan jauns, gan vecs, un ne tikai lasītāji ar medicīnisko izglītību – varēs izprast mikrobu un vīrusu pasauli un to, kā tā ietekmē mūs, cilvēkus," tā Daina Grosa, Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētniece un portāla “Latvians Online” redaktore

"Grāmata īstajā laikā un īstajā vietā. Aktuāli, interesanti un izglītojoši par mikro- un makropasaules mijiedarbību no mikrobu skatpunkta. Tēze “vīrusi – mūsu skolotāji” pilnībā atbilst patiesībai," raksta Ieva Tolmane, infektologs, hepatologs, LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore un SIA “RAKUS” stacionāra LIC 4. nodaļas vadītāja

Par autoru

Grāmatas autors Dr. Raimonds Sīmanis ir ārsts infektologs, medicīnas zinātņu doktors ar akadēmisko karjeru vairāk nekā 30 gadu garumā, asociētais profesors Rīgas Stradiņa universitātē. Autors ir pasaules apceļotājs, dabā gājējs, putnu vērotājs un fotogrāfs. Pasaules izzināšana un izdzīvošanas pieredze Nepālas zemestrīcē likusi viņam aizdomāties par to, cik trausls ir cilvēks un cik ļoti esam atkarīgi no redzamās un neredzamās pasaules.

Grāmatas mākslinieks Arvils Linde ieguvis bakalaura un maģistra grādu modes dizainā Latvijas Mākslas akadēmijā, kā arī maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā. Pēc vairāku modes kolekciju radīšanas aktīvi darbojas vizuālās mākslas jomā, pievēršoties ilustrācijai un glezniecībai.

Grāmatas vāka dizainu veidojusi jaunā un daudzsološā vācu–latviešu dizainere Anne Schütz.

Latviešu autora populārzinātniskā grāmata jau pieejama grāmatnīcās un bibliotēkās, kā arī apgāda “Mansards” e-veikalā

Dr. Raimonds Sīmanis
Dr. Raimonds Sīmanis Foto: Agnese Zeltiņa
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu