Izdota Ivara Poikāna politisko karikatūru grāmata

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Mākslinieks Ivars Poikāns
Mākslinieks Ivars Poikāns Foto: LETA

Apgādā "Neputns" klajā nākusi grāmatā “Nekas nemainās. Politiskās dzīves hronika 1999–2003”, kurā iekļauti mākslinieka Ivara Poikāna zīmējumi, kas tika veidoti Latvijas preses izdevumiem kā ilustrācijas žurnālistu slejām par politiskām un sociālām aktualitātēm.

"Doma par izdevumu radās pēc Ivara Poikāna veidoto ilustrāciju izstādes izdevumiem “Neatkarīgā Rīta Avīze” un ”Domas”, kas notika 2018. gadā Mūkusalas Mākslas salonā. Aplūkojot darbus, kļuva skaidrs, ka Ivars Poikāns, ilustrējot 20 gadus senus notikumus, ir veicis sava veida hronista darbu, jo attēli ataino nozīmīgus politiska rakstura notikumus, kuru sekas sabiedrība “bauda” vēl joprojām," stāsta grāmatas sastādītāja mākslas zinātniece Diāna Barčevska.

Grāmatā iekļauti vairāk nekā 80 Poikāna zīmējumi, kuru nosaukumi ir gana daiļrunīgi. Minot dažus no tiem: “Iepirkuma krustojums”, “Vispārējā vienotība”, “Šķēles lidojums”, “Pienaglis”, “Miers un Bērziņš”, “Nukleārā vecene” u. c.

Zīmējumos aptverto periodu no politisko un sociālo notikumu skatpunkta grāmatā komentē žurnālists Māris Zanders.

"Poikāna pirms apmēram divdesmit gadiem zīmētā pasaule turpinās. Tas, ka mēs varbūt neatpazīstam konkrētos varoņus un sižetus, tikpat labi nozīmē to, ka tie mums joprojām ir pierasti, tie nav labi pamanāmi savā atšķirīgumā,”

secina Zanders.

“Nekas nemainās. Politiskās dzīves hronika 1999–2003”
“Nekas nemainās. Politiskās dzīves hronika 1999–2003” Foto: publicitātes

Karikatūra un politiskā satīra Latvijā parādījās jau aizpagājušā gadsimta vidū, bet par aktīvu “ieroci” politiskās cīņas arēnā tā uzplauka tieši neatkarīgās Latvijas Republikā no 1918. līdz 1934. gadam.

Karikatūrista lomā darbojušies virkne pazīstamu latviešu gleznotāju un grafiķu – Jānis Roberts Tillbergs, Rihards Zariņš, Indriķis Zeberiņš, Romans Suta, Aleksandra Beļcova, Uga Skulme, Ludolfs Liberts, Sigismunds Vidbergs u. c.

Cena "Neputna" galerijā: 12 eur. Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Dina un Jānis Zuzāni. Grāmatu var iegādāties “Neputna” galerijā Tērbatas ielā 49/51, www.neputns.lv un labākajās Latvijas grāmatnīcās

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu