"Rihards Lībietis Orchestra” izdod albumu un publicē jaunu videoklipu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Rihards Lībietis
Rihards Lībietis Foto: Jānis Romanovskis

31. maijā klajā laists grupas "Rihards Lībietis Orchestra" ceturtais oriģinālmūzikas albums "Willful Blindness" jeb "Apzināts aklums". Līdz ar to publicēts arī albuma trešā singla "Doublethink" videoklips, kura režisore ir Laima Jaunā.

"Willful Blindness" atvēršanas svētki notika īpašā grupas tiešraides koncertā, kas pulcēja grupas draugus un mūzikas cienītājus, ar kuru atbalstu kopfinansēšanas kampaņas laikā platformā “Projektu banka” tika iegūti trūkstošie līdzekļi albuma izdošanai.

Darbu pie "Willful Blindness" mūziķi sāka jau pagājušā gada pavasarī, kad radīta lielākā daļa no divpadsmit albumā iekļautajiem instrumentālajiem skaņdarbiem. To autors ir Rihards Lībietis sadarbībā ar pārējiem grupas dalībniekiem. Albums stāsta par katra cilvēka individuālo atbildību par sevi, savas gaismas un ēnas puses ieraudzīšanu un pieņemšanu, kas rada vēlmi mācīties, piedzīvot un censties būt atbildīgam, kā arī par cilvēku apzinātu izvēlēšanos neredzēt svarīgas un uztraucošas lietas sevī un apkārtējā pasaulē.

""Willful Blindness" iekļautie skaņdarbi ir radušies caur grupas dalībnieku iekšējās un ārējās pasaules vērojumiem. Tas ir nemierīga haosa, melanholijas un piepešu pārmaiņu izraisītas šķietamas bezpalīdzības savienojums ar dziļu mīlestību, mieru, pateicību un ilgtspēju. Tie ir iekšēja spēka un drosmes meklējumi labākai dzīves izpratnei. Ar mūsu mūziku vēlamies iedvesmot klausītājus ticēt saviem spēkiem," saka grupas līderis Rihards Lībietis.

Mūziķi albumā vēlējās pēc iespējas vairāk saglabāt dzīvu un akustisku skanējumu, tādēļ tā ieraksts veikts “AMFO Music” studijā Rīgā skaņu režisora Toma Lismenta vadībā, vienlaicīgi ierakstot visu grupas dalībnieku izpildījumu. Tas ir muzikāli sarežģītākais un daudzslāņainākais grupas albums, kurā dzirdams plašs instrumentu klāsts. Ierakstos piedalījušies ne vien grupas dalībnieki Rihards Lībietis (akustiskā, elektriskā ģitāra), Gints Smukais (akustiskā ģitāra), Matīss Repsis (sitaminstrumenti), Erna Daugaviete (čells) un Jānis Polis (bass), bet arī viesmākslinieki Valters Šmits (saksofons), Mārtiņš Miļevskis (sitaminstrumenti), Reinis Klatenbergs (mežrags) un Laura Rozenberga (trombons).

Veidojot albuma dizainu, mūziķi ar personisku un atklātu fotogrāfiju palīdzību vēlējušies parādīt cilvēka trauslumu un tuvplānā paskatīties uz tā tematikā skartajām tēmām, ar kurām ikdienā sastopas ikviens no mums. Instrumentālā mūzika ir ļoti pateicīga platforma, lai katrs klausītājs varētu nonākt pie sev būtiskām atziņām, tādēļ ar dizaina palīdzību grupa centusies tikai nedaudz ieskicēt iespējamo atspēriena punktu katra cilvēka individuālajam ceļojumam. Fotogrāfiju autors ir Jānis Romanovskis, albuma dizainu un CD maketu veidojis Toms Babčuks.

"Willful Blindness"
"Willful Blindness" Foto: publicitātes

Līdz ar albumu publicēts arī trešais singls "Doublethink" un tā videoklips, kas filmēts "Podi un podi" telpās Rīgā. Skaņdarbu un tā video daļēji iedvesmojis Džordža Orvela slavenais darbs "1984". Tie vēsta par paralēli pastāvošām realitātēm, kuras ir tiešā pretrunā viena ar otru. "Kuru ceļu izvēlēties? Kurām iekšējās pasaules emocijām ļaut vaļu? Kurai ārpasaules realitātei uzticēties?" vaicā Rihards Lībietis un piebilst, ka tie ir jautājumi, kas vienmēr ir bijuši aktuāli, bet šajā pandēmijas laikā kļuvuši vēl jo nozīmīgāki.

Foto: "Rihards Lībietis Orchestra” albuma atvēršanas svētku tiešraide + ieskats "Doublethink" videoklipā.

Videoklipa režisore Laima Jaunā stāsta: "Ideja veidot tieši šādu video noteikti nepieder man vienai – kopā ar Rihardu sākotnēji nolēmām, ka notikumi varētu risināties kādā pamestā vai tukšā telpā. Pēc tam viss skaisti un harmoniski saplūda kopā ar jaunā albuma tēmu – apzinātu izvēlēšanos neredzēt svarīgas un uztraucošas lietas sevī un apkārtējā pasaulē. Lai paspilgtinātu šo domu, scenārijā ievijām vecu televizoru, kas simbolizē mūsdienu tendenci uzņemt daudz informācijas, to īsti neapstrādājot. Ir svarīgi attīstīt un saglabāt kritisko domāšanu, pārbaudot informāciju un uzdodot jautājumus: kas, kur, kad, kāpēc. To arī mēģinājām videoklipā vizualizēt."

Noskaties video!

Albums izdots ar kolektīvās finansēšanas vietnes projektubanka.lv palīdzību. Tas dzirdams lielākajās mūzikas straumēšanas vietnēs. Albums CD formātā pieejams interneta mūzikas platformā “Bandcamp” grupas “Rihards Lībietis Orchestra” kontā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu