Fībigs, porcelāns un Līgo tematikai veltīta māksla

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: artembassy.lv

Stājoties spēkā atvieglojumiem, ir sākuši atdzīvoties arī antikvāro priekšmetu tirdziņi, par ko liecina veiksmīgi aizritējušais tirdziņš Biķerniekos un Spīķeru kvartālā. Līdz 15. jūnijam arī Rīgā, Krasta ielā 68a tirdzniecības centra "mc2" telpās aplūkojams kārtējais mākslas darbu un antikvariāta priekšmetu izsoles piedāvājums, ko organizē galerija "Mākslas vēstniecība" ("Art Embassy"). 

Izsoles darbu atlasei ieguldīti vairāki mēneši, kuru laikā Izsoļu nams pieņēmis no iedzīvotājiem un kolekcionāriem kopā vairākus tūkstošus dažādu priekšmetu.

Izsolē pārstāvēts plašs dažādu priekšmetu spektrs, sākot ar senām fotogrāfijām, līdz pat slavenā krievu juveliera Karla Faberžē juvelierizstrādājumiem.

Glezniecības segmentā gan Herberts Siliņš, Miķelis Golts un Aleksandrs Dembo, gan Kristīne Luīze Avotiņa un Biruta Delle. Īpaši jāizceļ Latvijā mazāk zināma Talsos dzimušas gleznotāja Frederika Fībiga (1885-1953) rets darbs "Ainava". Dzimis Talsos galdnieka un šuvējas ģimenē, Fībigs miris 1953. gada 6. februārī Selestā, Francijā, nabadzībā un aizmirstībā.

Frederiks Fībigs (1885-1953) "Ainava"
Frederiks Fībigs (1885-1953) "Ainava" Foto: artembassy.lv

Antikvariāta un mākslas tirgū ik pa laikam novērojami tādi kā pieprasījuma - pirkšanas uzplaukumi, kā piemēram, dažus gadus diezgan noturīgs pieprasījums ir pēc mākslas porcelāna, kas ražots 1920.-30. gadu periodā, ko varētu pamatot ar dažu lielu kolekciju izveidi - Pjotrs Avens, Zuzeum, Vitālijs Ruskulis.

Pirms kāda laika bija vērojams pašmāju "briljanta" – dzintara bums, kam ļoti liels pieprasījums nāca no Ķīnas un arābu valstīm. Savukārt, nu jau dažus gadus pastiprināta uzmanība un pieprasījums ir pēc Latvijā ražota stikla no tādām fabrikām, kā "Iļģuciema stikla fabrika", "Līvānu stikla fabrika" un tiek veidotas nu jau nopietnas, sistemātiskas kolekcijas.

Šobrīd topā ir Rīgas porcelāna fabrikas (RPF) izstrādājumi, PSRS laikā ražotas porcelāna servīzes un figūriņas, šādiem priekšmetiem cenas īsā laika posmā ir vismaz trīskāršojušās. Servīzēm ir tik liels pieprasījums, ka tās arī tiek vāktas pa daļām līdz nokomplektētas pilnībā. Dažreiz cilvēkiem tas šķiet brīnums, ka servīze no vecmāmiņas bufetes tiek uzsolīta no dažiem desmitiem uz vairākiem simtiem eiro, par ko daži noplāta rokas, piebilstot, ka nav zinājuši, ka šādām padomju laikā ražotām lietām ir kāda vērtība un tās būtu iespējams pārdot, līdz ar to viss ticis izmests.

Izsoles klāstā ir dažas lietas, ko vērts pieminēt, piemēram, grāmata ar Māra Liepas autogrāfu, kas bijis dāvinājums režisoram Mihaeilam Kublinskim, Aleksandra Zviedra glezna “Burulaivas” – mākslinieks pats bijis kaislīgs burātājs, braucis uz jahtas kopā ar prof. Eduardu Kalniņu un gleznotāju Herbertu Siliņu. Kā arī tuvojoties Līgo svētkiem, izsolē pieejamas vairākas skaistas lietas ar šo tematiku: gan gleznas, gan porcelāna un keramikas izstrādājumi.

Foto: artembassy.lv

Šajā izsolē izveidota labdarības sadaļa, kurā atrodas dažādi priekšmeti, ko veidojuši audzēkņi no biedrības "Rīgas pilsētas Rūpju bērns" dienas centriem, iegūtie līdzekļi tiks novirzīti biedrībai "Rīgas pilsētas Rūpju bērns"”.

Izsole norisinās tiešsaistē ar noslēgumu 15. jūnijā izsoļu nama mājaslapā.

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu