"Jāņuzāles" - jauna interaktīva grafiskā dizaina izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Sindija Mačtama
Sindija Mačtama Foto: publicitātes

Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” logos Jaunielā 29A un Mazā Jaunielā līdz 30. jūnijam būs apskatāma mākslinieces Sindijas Mačtamas interaktīva grafiskā dizaina izstāde "Jāņuzāles", kas atspoguļos vasaras saulgriežu simboliku un rituālus.

Sindija Mačtama ir profesionāla māksliniece, ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā. Savā radošajā darbībā pievērsusies latviešu folkloras un mitoloģijas izpētei un tās ilustrācijai savā oriģinālajā redzējumā. Grafiskā dizaina izstādē "Jāņuzāles" māksliniece, attēlojot vasaras saulgriežu laika zāles, atklājusi tos elementus, kurus izzinot, aptverot un piedzīvojot, rodas īpašā vasaras saulgriežu enerģija.

Jāņuzāles ir tā dabas pilnbrieda un enerģijas izpausme, kas caurvij vasaras saulgriežu rituālus, apreibina ar savu smaržu un žilbina ar savu plaukumu. No dabas nākušas, cilvēka roku plūktas, dziesmā apdziedātas, vāzē kārtotas un vainagā ievītas, jāņuzāles ir tas centrālais elements, caur kuru izdzīvot vasaras saulgriežu norišu īpašo spēku un nozīmi gan dabā, gan cilvēka dzīves ritējumā.

"Jāņuzāles" - jauna interaktīva grafiskā dizaina izstāde
"Jāņuzāles" - jauna interaktīva grafiskā dizaina izstāde Foto: publicitātes

Izstādi papildina tradīciju un rituālu apraksti, video, audiomateriāli, kas būs paslēpti zem QR kodiem. Ikviens izstādes apmeklētājs savā viedtālrunī varēs saglabāt videomateriālu, kā mājas apstākļos pagatavot gardu Jāņu sieru, kopīgi ar citiem svētku svinētājiem pie ugunskura vienoties kopīgā Jāņu dziesmā vai iegūt pamācību, kā izveidot dažādus Jāņu ugunskurus. Pieejami arī citi materiāli, kas palīdzēs padarīt vasaras saulgriežu svētkus piepildītus un aizraujošus.

Lai varētu atvērt QR koda failus, viedtālrunī nepieciešams QR koda lasītājs.

Izstāde apskatāma katru dienu no plkst. 10.00 līdz 21.00.

Projekts tapis ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu