Foto ⟩ Andreja Upīša muzejā aplūkojams jauno grafiķu "Zelts"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
LMA Grafikas nodaļas studentu darbu izstāde “Zelts”
LMA Grafikas nodaļas studentu darbu izstāde “Zelts” Foto: Jānis Škapars/TVNET

Līdz septembrim Andreja Upīša memoriālais muzejs Rīgā, Brīvības ielā 38 – 4, aicina aplūkot Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas studentu darbu izstādi ""Zelts" ilustrācijās".

Andreja Upīša romāns "Zelts", kas pirmoreiz periodikā publicēts 1914. gadā un grāmatā izdots 1921. gadā, ir viens no aktuālākajiem Andreja Upīša darbiem gan atainotās tematikas, gan izmantoto māksliniecisko līdzekļu dēļ: reālisma mākslas labākajās tradīcijās romānā asprātīgi atainotas banku un citu kredītiestāžu darbības iespējamās problēmas un sekas, ar kurām cilvēki saskaras vēl aizvien.

LMA Grafikas nodaļas studentu darbu izstāde ""Zelts" ilustrācijās"
LMA Grafikas nodaļas studentu darbu izstāde ""Zelts" ilustrācijās" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Romāns lasītājus aizved vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē, vēl pirms Pirmā pasaules kara. Tomēr senie notikumi izrādās daudz mūsdienīgāki, nekā sākumā varētu likties. Tas ļāvis jaunajiem māksliniekiem no Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas pasniedzējas Elīnas Brasliņas vadībā ne vien ieraudzīt “Zelta” personāžus, kādi tie aprakstīti grāmatas lappusēs, bet arī iztēloties tos ārpus vēsturiskā konteksta kā pārlaicīgus simbolus.

Tā tapusi izstāde ""Zelts" ilustrācijās". Iztēli lietā likt tiek aicināti arī izstādes apmeklētāji – izmantojot īsus aprakstus, izstādes apmeklētāji aicināti uzminēt, kurš romāna personāžs atainots katrā no klasiski vai mūsdienīgi veidotajām ilustrācijām.

Andreja Upīša romāna “Zelts” uzmanības centrā ir Augusts Sveilis – nabadzīga mazpilsētas drēbnieka vecākais dēls. Viņa un visas Sveiļu ģimenes pārbaudījums sākas pēkšņi un negaidīti. Mantojums (zelts) tiek it kā iesviests Sveiļa pakalpot radušajās sulaiņa rokās un ieceļ viņu pavisam nepazīstamā, pirms tam tikai no tālienes redzētā smalku lietu, neapvaldītas uzdzīves un vieglprātīgu bankas mahināciju vidē… Bet cik bīstams patiesībā var būt “Romāns ar Zeltu” un kāda ir šī sakara patiesā cena? Vai zelts pieder mums, vai tomēr mēs – zeltam?

Foto: LMA Grafikas nodaļas studentu darbu izstāde ""Zelts" ilustrācijās".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu