Brasliņas ilustrētā grāmata par diviem tētiem un divām mammām raisa diskusijas Ungārijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Grāmata “Laiks gulēt”
Grāmata “Laiks gulēt” Foto: publicitātes

Ungārijā dienas gaismu ieraudzījušas divas dzejoļu grāmatas, kuras ilustrējusi latviešu grafiķe Elīna Brasliņa. Grāmatas latviešu valodā apgādā "Mansards" izdotas 2018. gadā - tās stāsta par citādu ģimenes modeli, tieši šis aspekts konservatīvajā Ungārijā izraisīja asu reakciju. 

Grāmatas teksta autora - amerikāņu rakstnieka un dzejnieka Lorensa Šimela (Lawrence Schimel) dzejolī "Rīta agrumā" brālīti un māsiņu audzina divas mammas, bet dzejolī "Laiks gulēt iet" galvenajai varonei ir divi tēti. 

Grāmatas iepriekš iznākušas arī Spānijā, Latvijā, Beļģijā, Čehijā un Horvātijā u.c.

Dzejoļu fragmenti: 

"Saules stars caur logu krīt. Laburīt, laburīt! Manas mammas guļ vēl saldi. Arī māsa sapņos valda. Rūkoņu es sadzirdu! Vēders mans, tas esi tu?" ("Rīta agrumā")

"Reksis aizmieg laimīgs, viņš ir spēlējies./ Tēti abi aizmieg ļoti noguruši" ("Laiks gulēt iet")

Sižets ir šķietami ikdienišķs, taču ilustrācijas, kur gultā redzami, piemēram, divi vīrieši, ir atsevišķi nodalāms vēstījums.

Kāds ungāru autors László Szily savā slejā par grāmatiņām šo māksliniecisko paņēmienu salīdzina ar slaveno flāmu mākslinieka Pītera Brēgela (vecākā) darbu "Ikara kritiens", kurā Ikara tēls nav centrā, bet par viņa klātbūtni tā starp citu liecina vien divas kājas, kas redzamas virs ūdens. 

Arī homoseksuālas attiecības grāmatā netiek uzsvērtas, bet tās ir saturiskais naratīvs, kas caurvij šos abus darbus.

Atgādinām, ka Ungārijas parlamenta deputāti šonedēļ pieņēmuši likumprojektu, kas aizliegs veicināt homoseksualitāti nepilngadīgo personu vidū. Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna vadītās partijas "Fidesz" kontrolētajā parlamentā par likumprojektu nobalsoja 157 deputāti. Pret balsoja viens.

Likumprojekts aizliegs lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) grupu izglītības programmas un publicitāti. LGBTI grupas salīdzinājušas šo likumprojektu ar likumu, kas ir spēkā Krievijā.

"Lai nodrošinātu (..) bērnu tiesību aizsardzību, pornogrāfija un saturs, kurā attēlota seksualitāte (..) vai kas veicina novirzīšanos no dzimuma identitātes, dzimuma maiņu un homoseksualitāti, nebūs pieejams personām, kas jaunākas par 18 gadiem," teikts likumprojektā.

Tas nozīmē, ka drīz no veikalu plauktiem šīs abas grāmatas varētu pazust.

Kā liecina autora Lorensa Šimela ieraksts sociālajā vietnē Facebook, tad šobrīd vietnē book24.hu viņa un Brasliņas ilustrētā grāmata ir viena no pirktākajām. 

Viņš raksta, fakts, ka divas top3 grāmatas ir par citādām ģimenēm, liecina par sabiedrības bailēm, ka drīzumā, balstoties šajā pieņemtajā likumprojektā, grāmatu tirdzniecība tiks aizliegta. 

Ar minēto grāmatu topa foto dalījusies arī Brasliņa.

"Lorensa un mana grāmatiņa "Kāda ģimene!" (ungāru izdevums, kurā apkopots "Laiks gulēt iet" un "Rīta agrumā") turas saraksta augšgalā kopā ar savu māsu - "nepareizo" pasaku grāmatiņu "Brīnumzeme ir visiem". Cilvēki pērk, jo nav zināms, vai Ungārijā grāmatas ar LGBTQ+ varoņiem lasītājiem līdz 18 aizliegs pavisam vai aizliegs izdot jaunas, tirgot jau esošās, vai kas būs," viņa raksta.

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu