Viedoklis ⟩ Aizdomas rada nodokļus (1)

Romans Vitkovskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Romana Vitkovska karikatūra

Ja citā valstī kādam teiktu, ka VSAOI (Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) likuma grozījumus raksta uz aizdomu pamata un to apstiprināšanai kalpo vidējās vērtības ekseļa tabulās, tad atbilde būtu – prātiņ nāc mājās.

Tā vietā, lai noskaidrotu, kas reāli notiek, varētu veikt ļoti vienkāršu eksperimentu - Finanšu ministrijas (FM) ierēdņi aizņemtos no vairākiem atzītiem gleznotājiem viņu darbus atbilstoši tam skaitam, tematikai un izmēram, ko viņi rada mēneša laikā un izvietotu tos vairākās populārākās galerijās pārdošanai. Tad varētu fiksēt:

- cik ilgā laikā tiek darbi pārdoti;

- par kādu cenu tiek pārdoti;

- cik paliek māksliniekam pēc nodokļu nomaksas;

- cik atšķiras grafikas darbu pārdošana no eļļas darbiem, tekstilijām, keramikas un skulptūrām;

- cik ticami var prognozēt mākslinieks savus nākamā kvartāla ienākumus.

Šajā gadījumā būtu visai nepilnīga statistika, jo neliels skaits mākslinieku, īss laiks un ņemti atzīti mākslinieki, par kuru darbu vērtību nav šaubu. Kaut arī nepilnīgs eksperiments, bet tomēr tas būtu vismaz kaut kāds mērījums, ja nebūtu slinkums, varētu vēl ņemt kādu vidusmēra mākslinieku darbus un iegūt precīzāku rezultātu. Taču FM pietiek ar aizdomām, ka nauda māksliniekiem ir un viņi tikai slēpj savus ienākumus. Māksliniekam tagad ļoti reti kāds var atnākt un palūgt, piemēram, savas mīļotās atvases parādes portretu trīsdesmito gadu stilā, tātad atliek tikai galerijas.

Foto: Romana Vitkovska karikatūra

Diemžēl šī aizdomu pieeja attiecas arī uz citām profesijām, pusslodzniekiem, stundiniekiem un citiem neregulāri saņemošiem. Interesanti, kas būtu jāmaksā māksliniekam, kam izdevies pārdot darbus pirms gada par summu, kas pēc IIN un VSAAOI nomaksas pilnā apmērā, ļauj viņam bez ienākumiem izdzīvot gadus trīs. Vai šogad no 1. jūlija līdz aiznākamajam gadam viņam katru mēnesi nāksies maksāt 170 eur?

Saprotama ir oficiālā FM motivācija – jālikvidē aplokšņu algas, bet kāds sakars ir aplokšņu algām ar autoratlīdzību?

Kāpēc FM cīņā pret aplokšņu algām ir jācieš godīgi strādājošiem un vai FM viņiem kompensēs zaudējumus, kas radīsies tajā laikā kamēr FM un Saeima novērsīs acīmredzamos trūkumus? Protams, neko nekompensēs, bet cik cilvēkiem būs sagandēta veselība, dzīves kvalitāte un jebkāda cieņa pret tā saucamo eliti, kas tiešām varēs pretendēt uz pretekļu elites statusu.

Tātad pietiek ar kāda politiķa, augsta ierēdņa aizdomām, lai visiem sniegtu lāča pakalpojumu, nositot odu uz kopēja pieres. Ja tā, tad sabiedrībā jau sen virmo aizdomas un pārliecība, ka politiķi un ierēdņi shēmo un zog, jo dzīvo visai turīgās mājās, bērni mācās ārzemēs, brauc ar dārgiem auto utt. Vēl bez tam, tāpat kā mākslinieku ienākumu hipotētiskā slēpšana nav pierādīta, tāpat nav pierādītas aizdomas par politiķu nedarbiem. Protams, atšķirībā no māksliniekiem politiķu un ierēdņu skaitā ir tomēr nedaudzi pat notiesāti un lielai daļai aizdomas apstiprinātas, bet ir iestājies noilgums.

Sekojot Reira un viņam līdzīgo risinājumiem, ja nevar vainīgos atšķirt no nevainīgiem, tad, piemēram, Reiram un Jaunzemei kopā ar bariņu FM ierēdņu katru gadu būtu jāpasēž kādu laiku cietumā, jo gan jau tajā barā kāds ņem kukuļus, shēmo vai kā citādi draiskojas ar sabiedrības naudu.

Foto: Romana Vitkovska karikatūra

Valsts mašīnas nespēju reāli paanalizēt lietu būtību politiķi aizstāj ar masveida akcijām, nerūpējoties par to radīto postu. Visticamāk, sekas būs šādas:

- atlaistie nepilna darba laika darbinieki kļūs par bezdarbniekiem un viņiem solītā sociālā nodrošinājuma nebūs, jo pārtrauksies pat tā vājā VSAOI tērcīte, ko maksāja darbā;

- uzņēmējiem arī būs problēmas, jo šos darbus kaut kā vajadzēs veikt;

- daudzi mākslinieki tiešām būs depresijā, nebūs radošā noskaņojuma, kas būtiski atainosies viņu darbos;

- cilvēki sāks analizēt vai tiešām līdz pensijai būs jādzīvo pusbadā, lai iegūtu pusbadam atbilstošu pensiju tā vietā, lai vismaz kaut kā paēstu šodien un lielāku pusbadu atstātu uz pensijas vecumu līdz kuram pusbadā, visu laiku stresojot, var pat neizvilkt;

- daudzi aizbrauks, ja pietiks naudas biļetei.

Protams, par komponistiem, rakstniekiem, inženieriem, zinātniekiem konsultantiem un citiem līdzīgiem radošiem cilvēkiem var būt tāds pats stāsts, bet bez mākslas un citām radošām nodarbēm viss progress apstāsies. Laikam mūsu tā saucamā elite ir izglītības brāķis, jo neatšķir 19. gadsimta galvas naudu no mūsdienu nodokļa. Būtu labi iepazīties ar viņu skolotājiem un profesūru, lai varētu publiski izteikt FUI.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu