Klajā nākusi Laura Gundara grāmata par Latvijas neatkarības aizstāvi Gunāru Astru (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Klajā nākusi dramaturga, režisora un rakstnieka Laura Gundara grāmata par Latvijas neatkarības aizstāvi Gunāru Astru "Svešam kļūt jeb Stāsts par Gunāru A.", kas izdota apgādā "Dienas grāmata", informē izdevniecībā.

Kā atzīmēja režisors Valters Sīlis, grāmata ir uzrakstīta kā multimediāla izrāde, kurā satiekas dokumentāls pētījums un autobiogrāfiski motīvi, kinoscenāriji un tiesas drāma, Gundara pārdomas par mūsdienām un laiku, kurā dzīvoja viņš pats, gan arī Astra.

Savukārt vēsturnieks Gustavs Strenga atzinis, ka viņam šķiet simpātiska Gundara autobiogrāfiskā skatījuma prizma, viņa godīgums pret sevi. "Arī grāmatas otrs galvenais tēls "Gunārs A." nav nekāds supervaronis, kuram veltīti saldi, lišķīgi slavinājuma vārdi, bet reāls, ievainojams cilvēks," pauda vēsturnieks.

Gundars ir vairāk nekā četrdesmit lugu un scenāriju autors, iestudējis izrādes Latvijas un Igaunijas teātros. Grāmatas autors ir arī dramaturģijas pasniedzējs, sarakstījis grāmatu "Dramatika jeb Racionālā poētika" un vairākas bērnu grāmatas par vecotēvu Vali un mazmeitu Spindzeli, kā arī kriminālromānu "Apglabāt uz valsts rēķina", ko izdeva pagāds "Dienas grāmata" 2019. gadā.

Režisors un dramaturgs Lauris Gundars
Režisors un dramaturgs Lauris Gundars Foto: Andrejs Baburovs/LETA

Astra dzimis 1931. gada 22. oktobrī Rīgā un miris 1988. gada 6. aprīlī Ļeņingradā. Viņš ir viens no ievērojamākajiem pretpadomju aktīvistiem, kas nevardarbīgi pretojās padomju okupācijas varai Latvijā pagājušā gadsimta 60. un 80. gados.

Latvijas neatkarības aizstāvis un padomju okupācijas režīma disidents tika tiesāts divas reizes - 1961. un 1983. gadā. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas viņu reabilitēja abās lietās. 1993. gada 18. novembrī Rīgā pie toreizējās Tieslietu ministrijas ēkas Brīvības ielā 34 tika uzstādīta Astram veltīta piemiņas plāksne.

"Svešam kļūt jeb Stāsts par Gunāru A.".
"Svešam kļūt jeb Stāsts par Gunāru A.". Foto: publicitātes
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu