Jauns latviešu detektīvromāns – "Ne viss ir zelts, kas spīd jeb Kristāla galošas"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Margarita Grietēna (īstajā vārdā Inga Jēruma),
Margarita Grietēna (īstajā vārdā Inga Jēruma), Foto: publicitātes

Visu jūliju Zvaigznes grāmatnīcās mēneša autore ir Margarita Grietēna (īstajā vārdā Inga Jēruma), žurnāliste un rakstniece. Ar Grietēnas vārdu viņa raksta detektīvus, bet ar īsto - Ingas Jērumas – vārdu rada dokumentālus darbus par latviešu teātra personībām. Šomēnes iznācis arī Margaritas Grietēnas jaunākais kriminālromāns “Ne viss ir zelts, kas spīd jeb Kristāla galošas”.

Autore saņēmusi arī Lielo lasītāju balvu (2013) kategorijā “Dokumentālā un zinātniski populārā oriģinālliteratūra” par grāmatu “No Zentas līdz Zentai” (“Zvaigzne ABC”).

Vēl M. Grietēna sarakstījusi šādus darbus: “Ne vienmēr runcim krējuma pods jeb Leo un lauvas”, “Kad visi striķi trūkst jeb Atentāts Burgteātrī”, “Kas otram bedri rok jeb Zilās kurpītes noslēpums”, "Nāve Londonā", "Polonēze ar prezidentu" un citus, kopā gandrīz divdesmit grāmatas, no kurām vairākas izdotas atkārtoti. Galveno personu loks viņas detektīvromānos ir nemainīgs: urķīgā un zinātkārā Margo, viņas draugs, vēlāk vīrs Ivo, Margo draudzene un palaikam sabiedrotā Solveiga.

Margarita Grietēna (īstajā vārdā Inga Jēruma),
Margarita Grietēna (īstajā vārdā Inga Jēruma), Foto: publicitātes

Paralēli detektīvlīnijai kā fons un atslodze (kā vairumā šī žanra literatūras) attēlotas varoņu ikdienas gaitas. Atšķirībā no daudziem citiem krimiķiem, kur izmeklētāju privātā dzīve gandrīz nekad nav izdevusies, Jēruma savus varoņus rāda kā līdzsvarotus cilvēkus, kuri dzīvo harmonisku, sakārtotu dzīvi, protams, piešķirot viņiem arī pa kādam interesantam dīvainības triepienam.

Margaritas Grietēnas romāni no citiem šī žanra darbiem atšķiras ar vieglu, varētu pat teikt, rotaļīgu ironiju. Protams, kā jau detektīvromānam piederas, intriga – kurš ir slepkava – tiek saglabāta līdz pat vēstījuma finālam. Ingai Jērumai ir labi zināmas mākslinieku aprindas (viņa augusi teātra mākslinieku ģimenē), tepat acu priekšā, kā ikvienam televīzijas skatītājam, grozās politiķi un bango politiskās kaislības, jaunībā strādājusi par žurnālisti, savulaik, gatavojot materiālus par slavenu tīģeru dresētāju, apmeklējusi cirku teju ik vakaru. Tātad – rakstniece perfekti pārzina vidi, kurā darbojas viņas radītie personāži.

Inga Jēruma atzīstas:

“Man vienmēr patikusi detektīvliteratūra. Ik pa laikam palasot pa kādam krievu dāmu sarakstītajam detektīvam, allaž nosūkstījos: žēl, ka latviešiem īsti nav tādas fiksās lasāmvielas, ar ko kavēt laiku, braucot vilcienā, sēžot frizētavā vai pie zobārsta.”

Tā nu viņa ķērusies pie darba.

Margarita Grietēna (īstajā vārdā Inga Jēruma),
Margarita Grietēna (īstajā vārdā Inga Jēruma), Foto: publicitātes

Pieejama arī e-grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu