Kurzemes Dziesmu svētkiem 150

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Māra Marnauza
Māra Marnauza Foto: publicitātes

4. septembrī Dobelē tiks svinēta Kurzemes Dziesmu svētku 150. gadadiena. Dobelē pulcēsies dziedātāji, lai svinētu svētkus dziedāšanai, dziesmai un dziedātājiem. Pasākuma vēsturiskās saknes rodamas 1870. gadā 26. jūnijā Dobelē - dziesmu dienā, kas bija pirmie Kurzemes guberņas latviešu dziesmu svētki.

Svētku programma sāksies ar Jāņa Bētiņa iedibināto tradīciju - "Garīgās mūzikas koncertu" Dobeles evaņģēliski luteriskajā baznīcā plkst. 13.00. Koncertā skanēs Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa, Lūcijas Garūtas, Jāņa Kalniņa un Ērika Ešenvalda mūzika. Piedalīsies Dobeles, Saldus, Liepājas, Ventspils un Rīgas apvienotais koris, tenors Dainis Kalnačs, ērģelnieks Roberts Hansons, diriģente Māra Marnauza.

Svētku kulminācija - noslēguma koncerts "Mīlestības jūra" Ķestermeža estrādē plkst. 18.00. Pēc ilgā klusuma vairāk nekā 300 koru dziedātāji no Kurzemes, Zemgales un Rīgas apvienosies kopkorī, lai dziedātu skaistās un tautā iemīļotās dziesmas – Jāzepa Vītola Gaismas pils, Emīla Dārziņa Nāru dziesma, Ērika Ešenvalda Dvēseles dziesma, Krustiem zvaigznes debesīs, Raimonda Paula Manai dzimtenei, Zigmara Liepiņa Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas u.c. Noslēguma koncerta īpašais viesis būs komponists Raimonds Tiguls, kurš kopā ar mūziķu grupu liepājnieka Normunda Kalniņa vadībā atskaņos savas dziesmas Lec, saulīte un Mīlestības jūra. Dziesmas skanēs virsdiriģentu Ilzes Valces, Māras Marnauzas, Andreja Jansona, Jāņa Zirņa, Romāna Vanaga, Ginta Ceplenieka, Aigara Meri un Uģa Matveja vadībā.

"Kurzemes Dziesmu svētkem 150" koncertu mākslinieciskā vadītāja ir Māra Marnauza.

Pasākuma režisors Kristaps Kiršteins stāsta: "Svētku vadmotīva un noslēguma koncerta idejas pamatā likts kopkora spēks. Tas atspoguļojas kā bangojošas jūras enerģija. Ikviena dziedātāja cieņa, atbildība pret dziesmu un dziedāšanas kultūras mantojumu sakņojas patiesā mīlestībā. Mīlestības jūras priekšā ir diriģents – kā gaiša bāka, kā dziesmu ceļa rādītājs un kā iedvesmotājs."

Pasākumu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Dobeles pilsētas pašvaldība, Dobeles pilsētas Kultūras nams.

Svētku koncertos ieeja ir bez maksas. Apmeklētājiem jāuzrāda derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 vai tā pārslimošanu pēdējo 6 mēnešu laikā. Sertifikāts jāuzrāda kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Bērniem līdz 12 gadu vecumam, apmeklējot koncertu kopā ar vecākiem, sertifikāts nav nepieciešams.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu