Skatē "Gada labākā būve Latvijā 2020" par labāko publisko jaunbūvi atzīst Mežaparka Lielo estrādi (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Mežaparka Lielā estrāde.
Mežaparka Lielā estrāde. Foto: Paula Čurkste/LETA

Trešdien skatē "Gada labākā būve Latvijā 2020" par labāko publisko jaunbūvi tika atzīta Mežaparka Lielās estrādes pārbūve, laureātu paziņošanas pasākumā informēja Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) valdes priekšsēdētājs Normunds Grinbergs.

Mežaparka Lielās estrādes atjaunošana sākās 2016.gada 11.martā, kad Rīgas pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi. Kopumā estrādes pārbūves izmaksas tiek lēstas aptuveni 80 miljonu eiro apmērā. Būvdarbus veica AS "LNK Industries".

Apakšnominācijā "Publiska jaunbūve - ražošanas ēka" pirmo vietu ieguva "Lidl" loģistikas centrs Rīgā. "Lidl Latvija" loģistikas centrs Dzelzavas ielā 131, Rīgā, ekspluatācijā tika nodots 2020.gada jūlijā. Loģistikas centra platība ir 51 000 kvadrātmetru, un tajā atrodas arī uzņēmuma galvenais birojs. "Lidl Latvija" loģistikas centra būvniecībā, kas sākās 2018.gadā, ieguldīti vairāk nekā 55 miljoni eiro.

Nominācijā "Dzīvojamā jaunbūve" pirmā vieta piešķirta projekta "Lindenholma" pirmajai kārtai Mārupē.

"Lindenholma" ir jauns "premium" klases dzīvojamais kvartāls Rīgas un Mārupes robežvietā starp Kārļa Ulmaņa gatvi, Malduguņu ielu un Daibes ielu. Pirmās kārtas ietvaros izbūvētas sešas dzīvojamās ēkas ar 107 dzīvokļiem un 12 apartamentiem īrei un 90 dzīvokļiem pārdošanai, kā arī neliela ēka ar komerctelpām - vīna studijai. Projekta attīstītājs ir "Vastint Latvia", bet būvdarbu ģenerāluzņēmējs - SIA "Deprom LV".

Pārbūves nominācijā pirmā vieta piešķirta biroja ēkas pārbūvei Miera ielā 25, Rīgā.

Veselības aprūpes kompānija "Roche Latvija" pērn augustā pabeidza bijušās Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) ēkas Rīgā, Miera ielā 25, atjaunošanu, kurā ieguldīti aptuveni pieci miljoni eiro. Būvdarbus veica SIA "Pro Dev".

Nominācijā "Restaurācija" uzvarējusi Dobeles Livonijas ordeņa pils konservācija un pārbūve.

Būvdarbus, tostarp pils mūra konservācijas darbus veica pilnsabiedrība "Rere meistari 1". Kopējās projekta izmaksas ir 5 988 081 eiro, tostarp Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 2 347 500 eiro, bet nacionālais finansējums - 3 418 384 eiro apmērā.

Inženierbūvju nominācijā uzvarēja starptautiskās lidostas "Rīga" 5.perons.

Jaunais perons aizņem 95 000 kvadrātmetru lielu platību lidlauka ziemeļu daļā un ir tieši savienots ar teritoriju, kurā tiks attīstīta lidostas "Rīga" "kravu pilsēta" - aviācijas kravu apkalpošanas un loģistikas centrs. Jaunā perona būvdarbi tika sākti 2019.gada martā, un projekta kopējās investīcijas ir 15 miljoni eiro. Būvdarbus veica SIA "Binders".

Nominācijā "Ainava" pirmā vieta piešķirta Smiltenes Vecā parka un Vidusezera hidrotehniskās būves rekonstrukcijai un ezera tīrīšanai.

Smiltenes pašvaldība vairāku gadu garumā ir veikusi 19,5 hektāru plašā Vecā parka teritorijas rekonstrukciju. Parka teritorijā ir rekonstruēti celiņi, izveidotas jaunas koka laipas, pastaigu takas, nobruģēti parka skvēri un centrālais laukums, ierīkotas piknika un atpūtas vietas, veikta Vidusezera hidrotehnisko būvju pārbūve un ezera tīrīšana, izbūvētas laivu piestātnes pie Vidusezera. Galvenais būvuzņēmējs bija SIA "8 CBR".

Nominācijā "Koka būve" pirmā vieta piešķirta starptautiskajai koledžai ar dienesta viesnīcu Piņķos. Koledžas ēku projektēja un būvēja SIA "Merks", starptautiskās koledžas kopējā vērtība ir 10,1 miljons eiro. Ēkas kopējā platība ir 7011 kvadrātmetri. Tajā vienlaicīgi varēs mācīties 500 audzēkņu, bet dienesta viesnīcā varēs izmitināt 100 personu.

Nominācijā "BIM objekts" uzvarējusi dzīvojamā kvartāla "Merks Viesturdārzs" otrās kārtas ēka Rīgā. Otrajā kārtā Rūpniecības ielā 27, Rīgā, tiks uzbūvēta viena ēka ar 167 dzīvokļiem un septiņām tirdzniecības telpām. Otro kārtu plānots pabeigt 2022.gada pirmajā pusgadā.

"Merks Viesturdārzs" ir jaunākais būvkompānijas "Merks" attīstītais dzīvojamais projekts, kas atrodas Klusajā centrā. Tajā paredzēts uzcelt trīs ēkas ar aptuveni 350 dzīvokļiem. Būvkompānija "Merks" ir gan šī projekta attīstītājs, gan būvnieks, gan arī garantijas sniedzējs.

Kopumā skatei "Gada labākā būve Latvijā 2020" tika pieteikti aptuveni 90 objekti, bet finālam šogad bija izvirzīti 48 objekti.

Skati rīko Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība sadarbībā ar 15 būvniecības nozares nevalstiskajām organizācijām, Būvniecības valsts kontroles biroju, VAS "Valsts nekustamie īpašumi", Latvijas Pašvaldību savienību, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultāti un nozares žurnālu "Būvinženieris".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu