Jauns Keitas Atkinsones detektīvs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Keita Atkinsone
Keita Atkinsone Foto: publicitātes

Katram ir sava Keita Atkinsone (Kate Atkinson) – vieniem tā, kura sarakstīja smeldzīgo, godalgoto romānu “Neredzamo stundu muzejs” un ironiski dzīvesgudro “Dzīve pēc dzīves”, citam Džeksona Broudija radītāja. Ir arī laimīgie, kuri Keitu Atkinsoni tikai atklās. Dižlasītāja Ārija Vāciete Facebook grupā “Izcilas grāmatas” kaismīgi raksta: “Atkinsone raksta smieklīgi, vēl viņa raksta ļoti gudri, un vēl – tā, ka jāraud. Pamēģiniet!” Tikko latviešu valodā iznācis Keitas Atkinsones romāns “Kad reiz būs labas ziņas?”.

Tā ir grāmata, par kuru rakstnieces fani izteikušies, ka tās dēļ būtu gatavi kājām doties uz grāmatnīcu, pat ja tā atrastos desmitiem kilometru attālumā. Atkinsonei ir prāvs lasītāju un cienītāju pulks visā pasaulē, viņas romāni apbalvoti ar prestižām literārām balvām.

“Kļūdama par detektīvromānu rakstnieci, viņa ir kļuvusi par labāku rakstnieci nekā jebkad – asprātīgu un izcili gudru. Keita Atkinsone ir tas reti sastopamais fenomens – patiesi pārsteidzošu romānu autore. Gluži neticami, cik daudz viņas grāmatās ir dzīvesprieka, lai gan arī nāve tajās ir bieža viešņa. No pirmās līdz pēdējai lappusei strāvo nevaldāma enerģija, sakausējot pagātni ar tagadni,” raksta “The Guardian”.

“Neredzamo stundu muzejs”
“Neredzamo stundu muzejs” Foto: publicitātes

Romāns sākas ar baismu atgadījumu, kuram ir viena aculieciniece. Trīsdesmit gadus vēlāk vienlaikus risinās dažādi, it kā savstarpēji nesaistīti notikumi. Sāksim ar sliktajiem: no cietuma tiek atbrīvots vairākkārtējs slepkava, pazūd jauna sieviete ar bērnu, pusaugu meitēnam draud narkotirgoņi, Edinburgas pievārtē notiek briesmīga vilciena katastrofa… Bet labo notikumu skaitā minami: apķērīgs meitēns izglābj Džeksona Broudija dzīvību, policiste novērš slepkavību, blēžiem neizdodas izputināt godavīru, pāris nepareizo cilvēku starpā noslēgtas laulības piedzīvo krahu, lai tajās saistījušies varētu atrast īstos partnerus, un brašais suns Seidija Ziemassvētkos saņem dāvanā jaunu bumbiņu, kas lec līdz pašiem griestiem. Taču starp un ap šiem notikumiem vijas un pinas ārkārtīgi daudz krāšņu savstarpēji saistītu stāstu, kuri kopā veido neaizmirstami spilgtus rakstus. Šis ir gan kriminālromāns, gan sadzīves sāga, gan pieaugšanas stāsts – un izcils ir ikviens no tiem.

Par privātdetektīvu Džeksonu Broudiju latviešu valodā izdoti arī romāni “Lietu vēsture” un “Kur ir, tur rodas.”

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu