Inga Grencberga iesaka trīs filmas, kas jāredz festivālā "Riga IFF"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Inga Grencberga
Inga Grencberga Foto: Toms Norde

Neskatoties uz dažādiem šķēršļiem, arī šonedēļ turpinās Rīgas Starptautiskais kino festivāls ("Riga IFF"), kas norisināsies līdz pat 24. oktobrim. Trīs filmas, ka festivālā jāredz, iesaka rakstniece, režisora Dž. Dž. Džilindžera sieva Inga Grencberga.

Festivāls kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem kino kultūras pasākumiem Latvijā un arī Baltijas jūras reģionā. Šī gada festivāls jau sākotnēji ir plānots kā “zaļā režīma” pasākums. Festivāla klātienes seansi joprojām notiks, tiesa, ierobežotos apstākļos. Grencberga aicina izmantot iepriekš paredzēto iespēju un neierobežoti baudīt izcilu Eiropas un pasaules klases godalgotu kino tiešsaistes seansos.

"Piedāvāju ieskatīties manā Top3 filmu izlasē, ko vēl var pagūt noskatīties. Šīs filmas runā par attiecībām – partnerattiecībām ģimenē, bet arī par pašām svarīgākajām – attiecībām ar sevi pašu. Un kino, tāpat kā grāmatas, ir lielisks dialogs pašam ar sevi," raksta Inga Grencberga.

"Bergmana sala" ("Bergman Island"). Režisore Mia Hansena-Lēve

Esmu redzējusi Bergmana filmas, teātra inscenējumus, esmu lasījusi Bergmana biogrāfiju, vēl vairāk un svarīgāk – esmu lasījusi Bergmana sieviešu (sievu) biogrāfijas. Vienā no atsauksmēm par filmu lasāms "A Love Letter to Ingmar Bergman". Un tieši tas un tā ir par Ingmaru – mīlestība! Visās tās izpausmēs.

"Bergmana sala"
"Bergmana sala" Foto: Ekrānuzņēmums

"Lietas, ko mēs sakām, un lietas, ko mēs darām" (Love Affair(s)). Režisors Emanuels Murē

Dafnei patīk klausīties citu mīlas stāstus. Montāžas režisore ar partneri Fransuā dzīvo lauku château, tur pavadīdama grūtniecības pirmos mēnešus. Rakstnieka brīvdienās ierodas Fransuā brālēns Maksims. Viņš nolemj Dafnei izstāstīt savu attiecību stāstu. Patiesību sakot, tie ir vairāki un ne visi no tiem sākušies veiksmīgi (nemaz nerunājot par to noslēgumu). Arī Dafne turpmāko četru dienu laikā izstāstīs savas mīlas dēkas un attiecību ideālu sabrukumu. Tas, ko zina tikai skatītājs, – arī Dafnei un Maksimam pašiem tiks piedāvāts attiecību stāsts.

"Lietas, ko mēs sakām, un lietas, ko mēs darām"
"Lietas, ko mēs sakām, un lietas, ko mēs darām" Foto: Ekrānuzņēmums

"Cilvēciskie faktori" ("Human Factors"). Režisors Ronijs Trokers (2021)

Reklāmas aģentūras īpašnieki Nina un Marks ar diviem bērniem un žurciņu Zorro ir vidusšķiras standarts. Ģimenei ierodoties Ninas dzimtas mājā Beļģijas piejūrā, viesistabā ir sastāvējies gaiss. Atverot viesistabas logu, noklusētajam, nedzirdētajam un neredzētajam lemts parādīties. Tas sākas ar ielaušanos mājā. Vai tie bija vietējie jaunieši, kuri sociālajos medijos publicē provocējošus video inscenējumus? Vai varbūt Ninas un Marka klienta – labēji noskaņota politiķa – opozicionāru iebiedēšanas izrāde? Un vai ielaušanās kā katalizators ģimenes atsalumam notika tieši tā, kā viņiem šķita?

"Cilvēciskie faktori"
"Cilvēciskie faktori" Foto: publicitātes

Festivāls "Riga IFF" norisinās no 14. oktobra līdz 24. oktobrim.

Inga Grencberga
Inga Grencberga Foto: no personiskā arhīva
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu