No meitenēm pārtapt par dāmām (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Dīvas"
"Dīvas" Foto: kadrs no filmas

No 18. novembra pie skatītājiem nonāk ungāra kinorežisora Matē Korosi (Máté Körösi) jaunākā filma "Dīvas" (Divas, 2021).

Filma, kas šobrīd skatāma "LMT Viedtelevīzija", tapusi, sadarbojoties Makabor Studio (Ungārija) ar HBO.

Kinorežisors radījis filmu, kuras centrā ir trīs jaunas sievietes Szani, Tīna un Emesa, kas režisora kameras priekšā no meitenēm pārtop par dāmām. Viņām visām piemīt vēlme paust savu individuālo stilu un raksturu, kas veido jauno sieviešu draudzības pamatu. Filmas laikā atklājas līdzības varoņu trauksmaino bērnību pieredzē, kā arī pašreizējās nefunkcionālajās attiecībās. Traģisks notikums vienas dīvas dzīvē pierāda viņu sevišķo savstarpējo saikni, katrai cenšoties uzturēt pārējo draudzeņu jauneklīgo garu.

"Dīvas" ir Matē Korosi pirmā pilnmetrāžas dokumentālā filma, kas pirmizrādi piedzīvoja šī gada vasarā Sarajevas filmu festivālā Bosnijā un Hercegovinā. Filmas laikā režisors veido dzīvu dialogu ar trīs divdesmitgadīgām, nešķiramām draudzenēm Budapeštā, Ungārijā. Dokumentālā filma šo dialogu risina ne tikai ar kameras, bet arī ar aizraujošu animāciju palīdzību. Meitenes apmeklē vienu skolu Belvárosi Tanoda, kas ir viņu pēdējā iespēja iegūt vidējo izglītību – šajā izglītības iestādē lielākoties mācās jaunieši ar uzvedības traucējumiem. Kinorežisors ir filmā klātesošs, skaidrojot, kādēļ izvēlējies pētīt tieši šo tēmu. Viņš nereti dalās savās pārdomās un ir iekļāvis sevi kā ceturto varoni, taču viņa tēls ir animēts. Lai arī jaunietes sevi dēvē par dīvām, patiesībā viņas ir nedrošas un izmisušas mileniāļu paaudzes pārstāves, kuras dzīvo ar cerībām par nākotni. Szani ir ekspresīva un runātīga meitene, kurai ļoti svarīgs ir viņas ārējais izskats. Viņa dzīvo viena un strādā kādā karaoke bārā. Tīna ir klusa un vairāk pievēršas garīgām praksēm, aizraujoties ar jogu un vegānismu. Pašā filmas sākumā viņa piedzīvo šķiršanos no sava puiša, un šī pieredze vēlāk mudina meiteni pārdomāt līdzšinējās dzīves izvēles un nākotnes iespējas. Savukārt Emesa filmā parādās kā visapdomīgākā, taču ar vismazāko pašpārliecību. Tieši traģiskais notikums Emesas ģimenē ir tas, kas draudzeņu attiecībām piešķir īpašu dinamiku, bet filmai – negaidīti drūmu iznākumu, ļaujot filmas skatītājiem apjaust, cik ļoti viņi 80 minūšu garajā kinostāstā paguvuši pieķerties filmas varonēm.

"Dīvas"
"Dīvas" Foto: publicitātes

Sekojot līdzi dramatiskajam stāstam, skatītāji piedzīvo ne tikai meiteņu nobriešanu. Viņu skatam atklājas arī tas, kā dzīves notikumu ietekmē mainās pats kinorežisors.

Korosi sāka darbu pie dokumentālās filmas, kad pats bija tikai 26 gadus vecs. Režisors filmas laikā cenšas ieturēt distanci un darboties tikai kā dokumentālists. Izņēmums ir tie brīži, kad viņš tiek nepārprotami izaicināts pārkāpt kameras nosprausto robežu.

Filmas reklāmas rullītis (Ungāru val.).

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu