Japānas arhitekti rekonstruēs Maskavas Laikmetīgās mākslas muzeju "Garāža"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Garage

Maskavas Laikmetīgās mākslas muzejs "Garāža" ir paziņojis par sadarbību ar japāņu arhitektūras studiju "SANAA", lai atjaunotu 20. gadsimta 20. gadu paviljonu un pārvērstu to par nozīmīgām jaunas galerijas telpām.

"SANAA" ir izveidojusi jaunu dizainu sešstūrainajai ēkai, kas kādreiz bija izstāžu centrs, bet pašlaik pēc vairākiem ugunsgrēkiem aiz sevis atstājusi vien drupas.

Atrazdamies blakus galvenajai "Garāžas" muzeja ēkai Gorkija parkā, paviljons kļūs par "sociālās mijiedarbības un dažādu māksliniecisko prakšu demonstrējumu" galamērķi.

Sešstūri sākotnēji izstrādāja krievu arhitekti Ivans Žoltovskis, Viktors Kokorins un Mihails Parusņikovs, lai tas kalpotu kā Mašīnu un instrumentu paviljons Lauksaimniecības un amatniecības izstādē 1923. gadā.

Ēka sastāv no sešām identiskām zālēm, kas izkārtotas ap apļveida pagalmu.

Šajās konstrukcijās gadu gaitā veiktas dažādas izmaiņas, jo ēka kalpojusi arī kā limonādes ražotne, kafejnīca, kinoteātris un diskotēku klubs.

"SANAA" dizains atjaunos sākotnējās iekšējā izkārtojuma proporcijas, ļaujot dubultā augstuma galerijas telpām atvērties uz pagalmu. Restaurācijas rezultātā tiks izveidotas 9500 kvadrātmetru plašas funkcionālas telpas, tostarp trīs izstāžu galerijas, bibliotēka, grāmatnīca un kafejnīca.

No konstrukcijām tiks noņemti visi neoriģinālie dekoratīvie elementi, lai izceltu ēkas neoklasicisma veidolu.

"SANAA" dibinātāji Kazuyo Sejima un Ryue Nishizawa norāda, ka viņu mērķis ir saglabāt sešstūra "īpašo šarmu".

"Kad mūs uzaicināja strādāt pie sešstūra, mēs uzreiz sākām domāt, vai mēs varētu kaut kā saglabāt sākotnējo izkārtojumu un proporcijas un vai mēs varētu izveidot kaut ko tādu, ko izmantotu visi," sacīja studija. ""Garāža" vienmēr ir pievērsusi lielu uzmanību sabiedrisko telpu arhitektūrai un to vēsturei, un tas atbilst mūsu praksei."

Projekts veicina pašreizējo "Garāžas" muzeja paplašināšanu, kuru 2008. gadā dibināja mākslas mecenāte Daša Žukova un viņas bijušais vīrs Romāns Abramovičs.

Muzejs pārcēlās uz savu pirmo pastāvīgo mājokli, arhitektūras studijas "OMA" projektētu ēku, 2015. gadā pēc tam, kad iepriekš bija mājojis bijušajā Bahmetevska autobusu garāžā Obraztsova ielā un arhitekta Šigeru Bana projektētajā paviljonā.

Sešstūra atdzimšana radīs vairāk vietas muzeja augošajam aktivitāšu un iniciatīvu sarakstam, kas ietver Krievijas laikmetīgās mākslas vēstures arhīvu, "Garage Live" performanču programmu un "Garage Screen" filmu programmu.

"Sešstūri atdzīvinās "SANAA" pārdomātais un izjustas dizains, ļaujot "Garāžai" iejusties Krievijas vēsturē, vienlaikus paplašināties pašreizējā globālajā kontekstā," sacīja Žukova. "Mēs vēlamies nodrošināt, lai mūsu ēka atspoguļotu mūsu aktīvo pētniecību par mūsdienu muzeja funkciju, mērķi un atbildību," viņa norādīja.

Plānots, ka ēkai būs augsta energoefektivitāte, pateicoties augstas veiktspējas stikla un ģeotermālās apkures un dzesēšanas sistēmas izmantošanai, norāda muzejs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu