Itāļu arhitekts pārvērš Maskavas spēkstaciju par kultūras namu (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Renzo Piano Building Workshop

Itāļu arhitekts Renzo Piano ir pārveidojis bijušo Maskavas spēkstaciju par laikmetīgās mākslas centru V-A-C fondam ar nosaukumu GES-2 kultūras nams.

"Renzo Piano Building Workshop" elektrostacijas pārbūve, kuru 1907. gadā krievu atmodas stilā projektēja arhitekts Vasilijs Baškirovs, lai darbinātu pilsētas tramvaju sistēmu, ir studijas pirmais projekts Krievijā.

Studijas mērķis bija atjaunot pēc iespējas vairāk rūpnīcas sākotnējo iezīmju.

Viens izņēmums bija oriģinālo ķieģeļu skursteņu nomaiņa pret četriem 70 metrus augstiem ziliem tērauda skursteņiem, kas piešķir ēkai redzamību pilsētā. To varētu uzskatīt par studijas rokrakstu, ar krāsu akcentiem atsaucoties uz studijas iepriekšējo tehnoloģiju ēku krāsainajiem cauruļvadiem, tostarp arī Pompidū centru Parīzē.

Ņemot vērā Padomju Savienības vēsturiskās kultūras namu sistēmas lomu sabiedrībā, GES-2 kultūras nama centrā atrodas 1200 kvadrātmetru liels ātrijs, ko šķērso iekštelpu gājēju celiņš.

Šis gaišais ātrijs ir iecerēts kā "gaismas katedrāle", un to apgaismo lieli logi un jauns stikla jumts, kas pārklāts ar saules paneļiem.

"Laikmetīgā māksla ir demokrātiskāka nekā klasiskā māksla,

un sarežģītas, daudzfunkcionālas kultūras ēkas daļēji ir ieņēmušas tempļu vietu," sacīja Piano. "Un, tāpat kā tempļi, tie ir atvērti ikvienam."

Rūpnīcas balti krāsotā tērauda konstrukcija nosaka interjeru, ko papildina kāpnes, celiņi un cauruļvadi, kas atsaucas uz industriālo estētiku.

Līdzās ātrijam pirmajā stāvā atrodas bibliotēka, mediju centrs, restorāns, rotaļu laukums un darbnīcas telpa.

Izstāžu un galeriju telpas atrodas gan virs, gan zem pirmā stāva. Pagraba galerijas telpa tika veidota, lai atbilstu mūsdienu apgaismojuma un klimatiskajiem apstākļiem, savukārt mazākas telpas augšpusē ir paredzētas pagaidu multimediālām instalācijām.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu