Pieticīgs un profesionāls: kādu iespaidu Rīgā atstāja Holivudas spīdeklis Džons Malkovičs

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Džons Malkovičs
Džons Malkovičs Foto: Marko Rass

Šā gada maijā Dailes teātrī būs skatāma izrāde "Kokvilnas lauku vientulībā" ar pasaulslavenajiem aktieriem Džonu Malkoviču un Ingeborgu Dapkunaiti. Holivudas zvaigznes Malkoviča viesošanās Rīgā daudziem bijis pārsteigums, un nu izrādes producente Latvijā Inese Dābola atklāj, kā viņam šeit paticis.

Dābola izdevumam "Privātā Dzīve" atklāj, ka Malkovičs un Dapkunaite ir īsti profesionāļi. "Pa vidu mēģinājumiem, protams, bija pārtraukums, bet arī savu brīvo laiku aktieri pavadīja teātrī." 

Retajās reizēs, kad Malkovičs pastaigājies pa Rīgu, neviens viņu neesot atpazinis. "Katrā gadījumā Džons neko tādu nav teicis vai sūdzējies. Latvieši ir ļoti toleranti pret otra cilvēka privāto telpu," saka Dābola.

"Privātā Dzīve" Malkoviču un Dapkunaiti pamanīja Rīgas ielās un atklāj, ka viņš bija tērpies zaļā jakā, adītā cepurē un ar rūtainu šalli ap kaklu.

Pieticīgumu uzsver arī Dābola.

"Viņi ir ļoti pieticīgi cilvēki, un vienīgā prasība bija, lai mēģinājumu laikā būtu pieejams ūdens un kafija. Pusdienas ēda aktieru kafejnīcā kopā ar citiem."

Malkovičs un Dapkunaite darbu pie izrādes Rīgā sāka 15. janvārī. Jau šonedēļ abi dodas prom un atgriezīsies Rīgā vien maijā, lai sagatavotos pirmizrādei.

Atgādinām, ka 18. janvārī Dailes teātris paziņoja, ka šobrīd tiek uzvesta izrāde "Kokvilnas lauku vientulībā" ar pasaulslavenajiem aktieriem Džonu Malkoviču un Ingeborgu Dapkunaiti. Jau šajā pašā dienā biļetes uz visām četrām pieejamajām izrādēm tika izpirktas.

Maijā notiks četras šī uzveduma izrādes.

Iestudējumu "Kokvilnas lauku vientulībā" veido krievu režisors Timofejs Kuļabins pēc Bernāra Marī Koltesa lugas motīviem. Izrādei būs subtitru tulkojums latviešu un krievu valodā. Iestudējums Dailes teātrī top sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas atbalsta un attīstības fondu "Teritorija", piedaloties fondiem "M-art" un "Blavatņik Family Foundation".

Dailes teātris vērš uzmanību, ka Bernāra Marī Koltess ir autors pusotram ducim lugu, no kurām slavenākās ir "Roberto Zuko", "Rietumu krastmala" un "Kokvilnas lauku vientulībā". Lugas tulkotas gandrīz četrdesmit valodās un iekļautas teātru repertuāros visā pasaulē. Lielākie Eiropas režisori, tostarp Patriss Šero, Pīters Šteins, Kšištofs Varlikovskis, Mihaels Talheimers, Kama Ginkass, Luiss Paskāls un citi, vairākkārt pievērsušies Koltesa daiļradei.

Iepazīstinot ar iestudējuma saturu, tā aprakstā norādīts, ka

"lugā divi cilvēki satiekas tumšā alejā. Viens ir izplatītājs, otrs - klients. Tirgotājs mēģina kaut ko pārdot klientam, kaut ko, kas viņam jānosauc pašam. Klients nevēlas nosaukt preci un visos iespējamos veidos atsakās no darījuma".

"Luga ir strīds, divu cilvēku konfrontācija, kas izteikta vārdu un nozīmju spēlē. Laika gaitā auditorija saprot, ka pārdošanas priekšmets ir slēpta interese. Abiem varoņiem ir jāatzīstas savā iekārē. Taču, tā kā ne viens, ne otrs nevēlas saukt lietas īstajos vārdos, viņi tikai "staigā apkārt", un skatītājs saprot, ka šis strīds neatrisināsies, jo neviens negrib atzīties," pausts izrādes aprakstā.

Šī nav pirmā reize, kad Ingeborga Dapkunaite un Džons Malkovičs tiekas uz teātra skatuves, viņiem ir ap desmit kopīgu projektu teātrī un kino. No 2009. līdz 2011. gadam viņi spēlēja Maikla Stērmingera muzikālajā izrādē "Džakomo variācijas", kas guva lielus panākumus daudzās pasaules valstīs. 2017. gadā aktieri kopā filmējās krievu filmā "Par mīlestību".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu