Vīrieši man ir teikuši - bez manis tu nekas nebūtu: Repere Viņa par seksismu Latvijas mūzikas industrijā (9)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Pirms vairākām dienām pašmāju mūziķe Zelma Jēgere jeb Viņa savā "Twitter" profilā atraisīja diskusiju par seksismu, kas pēdējos gados kļūst arvien asāka un sāpīgāka tēma arī pasaules mūzikas skatuvē un ir aktuāla galvenokārt sievietēm-mūziķēm. Nu viņa TVNET Grupas tiešsaistes žurnālam "Klik" pastāstīja par savu pieredzi. 

Publicējam fragmentu no intervijas.

Klik: Kāda ir tava pieredze ar seksisma izpausmēm mūzikas industrijā?

Zelma Jēgere: Pirmkārt, es nevēlos, lai manu ierakstu interpretē kā ideju, ka visā industrijā un visi vīrieši ir seksisti, jo tā, protams, nav. Bet to atšķirību just var ļoti labi. Ka ir vīrieši, ar kuriem šī komunikācija ir cieņpilna, tu jūties ērti un jūti, ka esi profesionāļu vidē. Un tad ir pretstats – tu jūties neērti, vīrieši pret tevi izturas ne līdz galam ar cieņu.

Es domāju, ka viņi to pat tā nejūt. Tas, manuprāt, notiek tādēļ, ka par to netiek runāts. Manā pieredzē šādu situāciju bijušas ļoti daudz.

Visbiežāk tie ir seksuāli jociņi gan no mūziķiem, gan citiem industrijas pārstāvjiem – piemēram, skaņotājiem.

Pēdējā pieredze bija labdarības pasākumi, kurā tika aicināti daudzi mūziķi kopīgas dziesmas ierakstam. Es ierados profesionāli izdarīt savu darbu, un man ir jāklausās neķītros komentāros no vīriešiem gados, kuri savā starpā sarunājas: "O, kāda smuka meitene! Man jau patīk skaistas meitenes!" Un man ir jājūtas neērti. Domāju, viņi to uztver kā varbūt komplimenta izteikšanu. Pieklājīgs kompliments būtu, piemēram, – "tu šodien ļoti skaisti izskaties". Ir bijuši arī smagāki gadījumi. Man tad bija 20 gadi, biju vēl diezgan jauna.

Man tika palūgts ievilkt vēderu, pirms dodos uz skatuves.

Ir mēģināts teikt, kas man būtu jāvelk mugurā. Ir teikts, lai es pieaudzēju nagus konkrētām uzstāšanās reizēm. Vīrieši, gan saistīti, gan nesaistīti ar manu karjeru, man ir teikuši – "bez manis tu nekas nebūtu". Esmu dzirdējusi par citu dziedātāju, par kuru ir teikts – "esmu iemācījies viņu nolikt pie vietas". Par to domājot, ir diezgan bēdīgi un nepatīkami.

Pilnu interviju ar Zelmu Jēgeri lasi šeit!

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu