Sutas un Beļcovas muzejā skatāma izstāde par Ludolfu Libertu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Ludolfs Liberts - Art Deco teātra karalis"
"Ludolfs Liberts - Art Deco teātra karalis" Foto: publicitātes

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā no šodienas līdz 30. decembrim būs skatāma izstāde "Ludolfs Liberts - Art Deco teātra karalis", informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Liberts bija viens no spožākajiem teātra māksliniekiem 20. gadsimta 20.-30. gados. Viņa noformētās izrādes atšķīra izdomas bagātība, krāsu spilgtums un formu krāšņums. Pēc LNMM pārstāves paustā, Libertam piemita spēja nojaust auditorijas vēlmes, viņš prata uzburt uz skatuves pasauli, kas pārsteidza gan kritiķus, gan publiku.

Sujunšalijeva pavērstīja, ka "Art Deco" laikmets, kurā iekrita Liberta karjeras uzplaukums teātrī, atrada savu izpaudumu viņa veidotu kostīmu un dekorāciju ornamentālajos motīvos - palmetes variācijās, ģeometriskos rakstos un zigzagos, vertikālo ritmu uzsvērumā, strūklakas straumēm līdzīgu formu ritmos. Tas viss un kontrastainu, spilgtu krāsu košums, zelts radīja izcilu iespaidu.

Liberta noformētie iestudējumi ar lieliem panākumiem tika rādīti Lietuvā un Zviedrijā, bet no 1929. gada viņš strādājis arī kā izrāžu režisors. Mākslinieks sarīkoja personālizstādes Parīzē, Briselē un Berlīnē - visur eksponēto darbu vidū bija aplūkojami scenogrāfiju un kostīmu meti.

Izstāde Sutas un Beļcovas muzejā piedāvā Liberta darbu izlasi no LNMM krājuma, kuru papildina atsevišķi darbi un fotomateriāli no Rakstniecības un mūzikas muzeja, ka arī oriģināli pēc Liberta metiem veidoti kostīmi un tērpu aksesuāri no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja. Liela daļa darbu restaurēti speciāli izstādei un līdz šim - daudzus gadu desmitus - plašākam skatītāju lokam nebija pieejami.

"Ludolfs Liberts - Art Deco teātra karalis"
"Ludolfs Liberts - Art Deco teātra karalis" Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu