Barišņikovs: Nesodiet Krievijas māksliniekus un sportistus kara dēļ (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgā dzimušā baletdejotāja un aktiera Mihaila Barišņikova intervija publicēta britu laikrakstam "The Observer". Tajā Barišņikovs aicina nevērsties pret Krievijas māksliniekiem un sportistiem, jo viņiem nav jāuzņemas atbildība par Kremļa lēmumu sākt karu Ukrainā.

Atgādinām, ka dažas Krievijas klasiskās mūzikas zvaigznes - diriģents Valērijs Gergijevs un operdziedātāja Anna Ņetrebko jau ir zaudējuši darbu Rietumos, jo pauduši atbalstu Vladimira Putina režīmam un atteikušies nosodīt iebrukumu Ukrainā.

Barišņikovs gan uzskata, ka Krievijas māksliniekus un sportistus nevajadzētu sodīt par piederību Krievijai.

"Es nedomāju, ka ir pareizi uzkraut atbildību par valsts politiskās vadības lēmumiem uz māksliniekiem vai sportistiem, kuriem dzimtenē palikuši ģimenes locekļi, uz kuriem kāds var izdarīt spiedienu. Cilvēkiem viņu situācijā arī neitralitāte ir spēcīgs vēstījums.

Ja runājam konkrēti, domāju, ka tenisistam Danilam Medvedevam jāļauj piedalīties Vimbldonas turnīrā,"

saka bijušais baletdejotājs Barišņikovs.

Viņš arī uzskata, ka Krievija jau ir atgriezusies drūmajā Staļina laikmetā, un tas apdraud jaunās paaudzes nākotni. 

"Krievija ir nonākusi pie savas Rubikonas. Vai nu tā atradīs veidu, kā izbeigt šo konfliktu un dzīvot atvērtā globālā sabiedrībā, vai arī tiks atmesta atpakaļ pagātnē bez cerībām uz atgūšanos," tā Barišņikovs.

Viņš salīdzina šo situāciju ar rakstnieka Čehova lugu "Kaija", kuras personāžam Trigorinam ir sajūta, ka Krievija atpaliek no visas modernās pasaules.

"Viņš jūtas kā nabadzīgs zemnieks, kurš ieradies dzelzceļa stacijā, lai ieraudzītu, ka viņa vilciens jau sācis kustēties. Viņš metas tam pakaļ, bet apzinās, ka tas uzņems ātrumu un pazudīs skatienam. Krievija ir bīstami tuvu šim scenārijam, un esmu pārliecināts, ka miljoniem krievu, it sevišķi jaunatne, labprātāk būtu šajā vilcienā," tā Barišņikovs.

Atgādinām, ka viņš, rakstnieks Boriss Akuņins, ekonomists Sergejs Gurijevs un citi Krievijas kultūras ļaudis jau kara pirmajās dienās nosodīja Krievijas agresiju Ukrainā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu