Tuvojas festivāls "2Annas". Plānota īpaša programma "Uzmanības centrā Ukraina"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jiang Jin īsfilma "Viena diena" (One Day)
Jiang Jin īsfilma "Viena diena" (One Day) Foto: kadrs no filmas

No 8. līdz 14. aprīlim norisināsies 26. Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls "2Annas". Kaņepes Kultūras centrā – Diagonālē, kinoteātrī KSuns un tiešsaistē tiks piedāvātas unikālas konkursu un fokusa īsfilmu programmas, konkursi, ballītes, profesionāļu tikšanās un diskusijas, savukārt festivāla atklāšanas performance notiks Anatomijas muzejā.

Šā gada festivāla programmas centrā ir cilvēks. Festivāla laikā caur diskusijām, inovatīvām, izaicinošām un sociāli aktīvām filmām tiks pētīts, kā cilvēka dzīve transformējusies tehnoloģiju laikmetā, un meklētas atbildes uz jautājumu – kāds ir mūsdienu cilvēks? Kāda ir cilvēcības nozīme mūsdienās? Vietējo un starptautisko kuratoru veidotās izlases pievērsīsies tādām tēmām kā Mākslīgais intelekts (Astra Zoldnere), Transhumānisms "Homo ex machina" (Filozofijas žurnāls "Tvērums"), Koloniālisms: Vardarbības un ekspluatācijas laicīgā rezonanse (Ričards Tomsons (Richard Thompson), Lielbritānija) un Kvīri (Augustas Čičelis, Lietuva). Vēl pirms festivāla, 5. aprīlī, radio NABA ēterā tiešsaistē notiks diskusija "Es esmu tikai cilvēks", kurā piedalīsies programmu kuratori.

Reaģējot uz šī brīža situāciju, kuratores Olga Gusiatinskaja (Olga Gusiatynskaya) un Saša Šamanina (Sasha Shamanina) no Kijevas Starptautiskā īsfilmu festivāla piedāvās īpašu programmu "Uzmanības centrā Ukraina" - ukraiņu režisoru īsfilmas, kuras reflektē par pēdējo gadu notikumiem Ukrainā un ārpus tās.

Kopumā festivālam šogad tika iesniegtas 2000 filmas no visas pasaules. Starptautiskā konkursa programmā būs iespējams iepazīties ar Starptautiskā Tamperes īsfilmu festivāla Grand Prix ieguvēju, dokumentālo filmu no Slovēnijas "Vecmāmiņas seksuālā dzīve" (Granny's Sexual Life), kā arī citiem gan apbalvotiem, gan mazāk zināmiem un eksperimentāliem darbiem. Baltijas īsfilmu konkursā šogad piedalīsies daudzi jaunie un daudzsološie latviešu kino veidotāji - Ildze Felsberga, Elza Gauja, Rasa Pavilona, Emīls Mihailovs, Emīls Alps u.c., bet vidējā garuma konkursa programmā "2Annas" turpinās iepazīstināt auditoriju ar filmām, kuras vairums pasaules festivālu nepieņem. Bērniem un jauniešiem, kā ierasts, tiks piedāvāta iespēja ne tikai vērot aizraujošus seansus, bet arī pašiem kļūt par žūriju. Šveiciešu izcelsmes kino un teātra pedagogs un mākslinieks Rons Rosenbergs jaunākos kino mīļus aicinās aizdomāties par draudzību, rūpēm, savu baiļu pārvarēšanu un planētas nākotni.

Industrijas dienas centrā izvēlēta tik aktuāla tēma kā mentālā veselība kino industrijā. Profesionāļi un filmu studenti tiks aicināti bez aizspriedumiem mēģināt saprast un konstatēt, kāda ir šī brīža situācija, kādi tam ir iemesli un vai nepieciešama kāda rīcība.

Konkursu uzvarētājiem šogad tiks pasniegtas Aigara Zemīša veidotās skulptūras "Anna". Baltijas konkursa uzvarētāji iegūs balvu no BBrental un BBposthaus filmēšanas ekipējuma nomai vai iespējai veikt filmu pēcapstrādi 2000 eur vērtībā. Īpašu sveicienu konkursa uzvarētāji saņems no latviešu dabīgās kosmētikas zīmola Madara.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu