Foto ⟩ Ar klausītāju dejām uz skatuves Liepājā aizvadīts enerģisks čigānu mūzikas vakars

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ar klausītāju dejām uz skatuves Liepājā aizvadīts enerģisks čigānu mūzikas vakars
Ar klausītāju dejām uz skatuves Liepājā aizvadīts enerģisks čigānu mūzikas vakars Foto: Valters Pelns

Sestdien, 26. martā plkst. 18.00 koncertzālē "Lielais dzintars" tika aizvadīts aizraujošs valahu čigānu mūzikas vakars, kas pirmo reizi koncertzāles vēsturē klausītājus pulcēja deju virpulī uz Lielās zāles skatuves. Aplūko foto no koncerta! 

Koncertsērijā "Pasaule Lielajā dzintarā" viesojās viena no pasaulē atzītākajām romu dziedātājām Monika Lakatoša, kura kopā ar apvienību "Gipsy Voices" atklāja savas kultūras krāšņākās dziesmas un melodijas.

Mūziķu enerģiskajā izpildījumā skanēja čigānu mūzikai raksturīgās ritmiskās melodijas un dziesmas, kuras papildus izkrāšņoja improvizētas mākslinieku deju kustības gan pāru dejās, gan vīriešu kārtas mūziķu solo kustībās. Skanēja arī dvēseliskas balādes un pārsteidzošas improvizācijas, kas parādīja šīs kultūras daudzpusīgo dziedāšanas mākslu visā tās krāšņumā.

Ar klausītāju dejām uz skatuves Liepājā aizvadīts enerģisks čigānu mūzikas vakars
Ar klausītāju dejām uz skatuves Liepājā aizvadīts enerģisks čigānu mūzikas vakars Foto: Valters Pelns

Kādā koncerta mirklī mākslinieki aicināja uz skatuves pievienoties pirmos drosmīgos klausītājus, kas dejotu viņu atskaņotās mūzikas pavadībā, par šī izaicinājuma pieņemšanu piedāvājot dāvanā saņemt apvienības jaunāko albumu “Hangszín” (“Tonis”). Pēc šī aicinājuma uz skatuves no dažādām zāles pusēm satikās vīrietis un sieviete, kuri citu apmeklētāju aplausu pavadībā izpaudās deju kustībās.

Uzstāšanās laikā mūziķi klausītājus iepazīstināja ne tikai ar valahu čigānu mūziku, bet arī kultūru. Kā skatītājiem atklāja Mihājs Rostāšs (Mihály Rostás), kurš koncertā spēlēja ģitāru: “Šo mūziku mūsu senči atskaņoja zirgu tirgos, kur cilvēki savstarpēji iepazinās, tās dziedāja arī nometnēs, kas mūsdienās vairs īsti nepastāv. Tas ir veids, kā mēs izpaužam savas patiesās jūtas.

Tradicionāli valahu mūzikā nebija stīgu instrumentu, cilvēki izmantoja ritmiskus perkusiju instrumentus no sadzīves priekšmetiem, piemēram, karotēm, kannām, koka silēm, izmantoja arī galda virsmas.”

Koncertā bija iespēja dzirdēt gan koka karošu, gan koka virsmas radītos ritmus, kā arī pārsteidzošu izpildījumu uz alvas kannas, kuru meistarīgi klausītājiem prezentēja Matē Kovāčs (Máté A. Kovács).

Programmas izskaņā pēc vētrainiem skatītāju aplausiem un ovācijām mūziķi aicināja klausītājus pievienoties dejām uz skatuves. Kopā ar māksliniekiem uz skatuves dejoja vairāk nekā 10 klausītāji, kamēr citi zālē, stāvot kājās, uzjundīja atmosfēru ar aplausiem un nelielām kustībām. Pēcāk arī pati Monika Lakatoša devās pie klausītajiem zālē, lai vienotos ar viņiem kopīgā dejā.

Foto: Ar klausītāju dejām uz skatuves Liepājā aizvadīts enerģisks čigānu mūzikas vakars.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu