Foto ⟩ Liepājā tapis sienas gleznojums par godu pasaules kino klasiķim Eduardam Tisē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Edgars Pohevičs

Par godu kino klasiķa, liepājnieka Eduarda Tisē 125. dzimšanas dienai, Stendera ielas 9, Liepājā, sienu turpmāk greznos grafiti mākslinieka Elementton radītais portrets.

"Domāju, daudzi liepājnieki par Eduardu Tisē zina vien to, ka viņa vārdā nodēvēta iela Liepājā, bet par viņa lielo lomu pasaules kinomākslas attīstībā pat nenojauš," stāsta idejas autors Mareks Alberts.

"Projekta "Ielu mākslas portreti Liepājas ielās" ietvaros iepazīstinām pašus liepājniekus un viesus ar mūsu pilsētas dižajiem cilvēkiem. Tisē viennozīmīgi ir viens no viņiem," turpina Alberts. Arī vieta izvēlēta zīmīga - tieši līdzās pilsētas kinoteātrim.

Eduards Tisē ir dzimis Liepājā 1897. gada 13. aprīlī un pamatoti tiek uzskatīts par vienu no pasaules dižākajiem kinooperatoriem, padomju kinomākslas pamatlicējiem. Devis nozīmīgu ieguldījumu kino filmēšanas mākslas teorijā. Piedalījies vairākos Holivudas filmu projektos. Viena no viņa režisētajām filmām "Nemirstīgais garnizons" 1956. gadā tika apbalvota ar Venēcijas kinofestivāla Goda diplomu. Savukārt viņa operatora darba ievērojamākais sasniegums ir režisora Sergeja Eizenšteina pasaulslavenās filmas "Bruņukuģis "Potjomkins"" uzņemšana 1925. gadā.

Foto: Sienas gleznojums par godu pasaules kino klasiķim Eduardam Tisē.

14. aprīlī, plkst. 19:00, Liepājā, kultūras namā "Wiktorija", sadarbībā ar pludmales kafejnīcu Red Sun Buffet, tiks izrādīta arī režisores Dzintras Gekas 2017. gadā uzņemta filma "Meklējot Tisē", bet pēc filmas - tikšanās ar režisori un diskusija par Tisē lomu kino vēsturē un šodien. Ieeja pasākumā bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu